Annons
Nyheter

Inflationen naggar på julfirandet

För andra året i rad planerar svenskarna att lägga mindre pengar på julfirandet.
Och i år är dessutom pengarna betydligt mindre värda.
Ekonomi • Publicerad 7 december 2022
Kanske blir det färre klappar under granen i år. Arkivbild.
Kanske blir det färre klappar under granen i år. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

När tusen svenskar får frågan om hur mycket de planerar att lägga på julbudgeten landar totalsumman på 6 060 kronor i snitt, enligt en återkommande undersökning som Nordea med hjälp av Kantar Sifo gör inför varje jul.

I fjol var motsvarande summa 6 500 kronor och året före det 6 800 kronor. Med tanke på inflationen på uppemot tio procent är nedgången ännu större i år, räknat i vad man får för pengarna.

Annons

Främst är det julklapparna som får stryka på foten. När det gäller mat, pynt och evenemang och liknande så är spenderbyxorna nästan lika stora som förra året.

När det kommer till frågan vad man kan tänka sig dra ned på svarar nästan hälften: "Köpa färre julklappar", följt av "Avstå från julbord på stan".

Även om det oftast är en ambition eller önskan så visar erfarenheten att julklappsköpen ändå tenderar att bli som förut, enligt Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Men de allt dyrare priserna och räntorna lär spela en stor roll i årets julkommers, visar svaren på enkäten:

"Det är en tydlig effekt av den kärvare ekonomi som vi har just nu med hög inflation och en allmänt högre prisnivå", skriver Ingela Gabrielsson i en kommentar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons