Annons
Nyheter

Inga julresor mellan Italiens regioner

Det blir en jul med virusrestriktioner i Italien. Resor kommer inte att tillåtas mellan regioner, skidbackar håller stängt och midnattsmässan är bara att glömma.
Italien • Publicerad 4 december 2020
Julpyntsaffär i Rom. Arkivbild.
Julpyntsaffär i Rom. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

– Det är tydligt att det kommer att bli en annorlunda jul, men den kommer inte att vara mindre äkta för det, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på en presskonferens.

– Vi får inte sänka garden nu när julen närmar sig.

Annons

De skärpta reglerna kring julfirandet tillkännagavs i torsdags, då Italien också registrerade det högsta antalet döda i covid-19 på ett dygn i landet under hela pandemin. Conte bad italienarna att följa restriktionerna och inte bjuda in några julgäster – för att på så sätt undvika en tredje coronavirusvåg i januari.

Begränsat resande

Resor mellan olika regioner kommer mellan den 21 december och 6 januari endast vara tillåtet för arbete, medicinska skäl eller nödsituationer. På juldagen, annandag jul och nyårsafton får inte italienarna ens lämna sin stad.

Den som reser till Italien kring julen måste sitta i karantän i två veckor. Hotell får hålla öppet, men måste stänga sina restauranger på nyårsafton och får bara servera middag på rummen.

Sedan tidigare har det varit känt att skidbackar kommer att hålla stängt fram till den 7 januari. Kryssningsfartyg får inte heller lägga till i landets hamnar. I vissa regioner får restauranger hålla öppet till klockan 18 men i andra delar av landet är det bara tillåtet med hämtmat.

Regional kritik

De nya åtgärderna kritiseras av regionala myndigheter som säger att de inte har konsulterats av centralregeringen. De är kritiska över att de nya åtgärderna slår hårt mot familjer och inte kompenserar svårt prövade företag.

Italien har drabbats hårt av pandemin. Över 1,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 har registrerats och mer än 58 000 döda.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons