Annons
Nyheter

Ingen covidstatistik från Kina trots kritik

Kina har slutat redovisa nya smittofall och döda i covid, trots krav från Världshälsoorganisationen WHO. De senaste siffrorna kom i måndags, och anses inte vara särskilt tillförlitliga på grund av bristen på regelbunden testning.
Kina • Publicerad 12 januari 2023
En sjuksköterska medicinerar en äldre patient på sjukhuset i Fuyang i provinsen Anhui, östra Kina.
En sjuksköterska medicinerar en äldre patient på sjukhuset i Fuyang i provinsen Anhui, östra Kina.Foto: Chinatopix/AP/TT

Myndigheterna har tidigare meddelat att man kommer att övergå till att redovisa covidstatistik en gång i månaden, utan att specificera när.

Bristen på information från Kina ökar oron i världen för att nya virusvarianter ska uppstå, och flera länder har infört testkrav för resenärer från Kina. I onsdags uppmanade WHO återigen Kina att dela med sig av information kring utvecklingen.

Annons

Efter det att Kina i slutet av förra året plötsligt släppte alla covidrestriktioner ökade antalet smittade snabbt. Kulmen uppges dock ha nåtts nu i flera storstäder som Peking och Shanghai. Men oron för spridning på landsbygden är stor, rapporterar The Guardian.

Hälsomyndigheter upprepar nu uppmaningen till kineser att hålla sig hemma under det kinesiska nyåret den 21 januari, och inte besöka äldre släktingar.

– Vi har starka skäl att tro att situationen på den kinesiska landsbygden blir mycket värre nu när vårfesterna närmar sig, säger professor Guo Jianwen på statens smittskyddsmyndighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons