Annons
Nyheter

Ingen förbättring när utsatt skola stängdes

När grundskolan i utsatta området Vivalla stängdes var syftet att eleverna skulle höja sina resultat och integreras i skolorna de flyttades till. Den målbilden misslyckades, enligt en ny studie.
Utbildning • Publicerad 11 maj 2021
Skolan i Vivalla, ett utsatt område i Örebro, slutade ta emot elever 2017. Arkivbild.
Skolan i Vivalla, ett utsatt område i Örebro, slutade ta emot elever 2017. Arkivbild.Foto: Pel Koubek/TT

Vårterminen 2017 blev den sista då nya elever välkomnades till Vivallaskolan i Örebro. Därefter slussades barnen vidare till andra skolor, ett politiskt beslut med syfte att "öka måluppfyllelsen och bryta skolsegregationen".

Nu har forskare vid Örebro universitet undersökt resultatet och kommit fram till att omorganiseringen inte haft någon positiv effekt på varken måluppfyllelsen eller skolsegregationen.

Annons

När Vivallaskolan stängdes hade i snitt 59 procent av eleverna behörighet till gymnasiet efter årskurs nio. När den första elevkullen efter omorganisationen gick ut grundskolan nu var det i snitt 42 procent av eleverna som kom från Vivallaskolan som hade grundläggande gymnasiebehörighet. Resultaten i de mottagande skolorna var oförändrade, enligt forskningsrapporten.

Vad gäller integrationen visar studien att elever från Vivalla visserligen nu delar klassrum med och går i samma skola som elever från socioekonomiskt starkare förhållanden, men att eleverna ändå segregeras internt på de nya skolorna.

"Även om resultatet pekar på en negativ utveckling, så går det inte att dra några säkra slutsatser än. Det skiljer sig också mellan mottagande skolor. För att få ett säkert resultat måste analysen baseras på fler årskullar av elever" säger en av forskarna bakom studien, Anders Trumberg, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons