Annons
Nyheter

Löfvings död utreds inte som arbetsmiljöbrott

Åklagare inleder inte någon förundersökning om arbetsmiljöbrott med anledning av tidigare regionpolischefen Mats Löfvings död.
Arbetsmiljöverkets utredning pågår dock fortsatt.
Brott • Publicerad 6 mars 2023
Flaggor på halv stång vid polishuset i Göteborg, dagen efter att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittats död i sitt hem. Arkivbild.
Flaggor på halv stång vid polishuset i Göteborg, dagen efter att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittats död i sitt hem. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flera anmälningar om brott inkom till åklagare med anledning av Mats Löfvings död. Anmälningarna tog sikte på att polisen skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen i samband med det inträffade.

"I detta fall har det helt enkelt inte framkommit tillräckligt med omständigheter som talar för att det är ett brott bakom det inträffade, som i sig givetvis är en oerhört tragisk händelse. Jag har därför beslutat att förundersökning inte ska inledas", säger Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren enligt ett pressmeddelande.

Annons

Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. Tidigare samma dag hade polisens externa utredare presenterat en rapport där Löfving anklagades för att ha agerat jävigt i flera fall på grund av sitt förhållande med före detta underrättelsechefen Linda Staaf.

Mats Löfvings död utreds fortsatt av polisen.

– Jag inväntar rättsläkarens obduktionsbesked och slutliga analyser, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder förundersökningen.

Polisen har även gjort en anmälan om det inträffade till Arbetsmiljöverket. Om myndigheten anser att det finns skäl att göra en åtalsanmälan till polisen kommer den anmälan att prövas separat.

"Efter det tragiska dödsfallet inom Polismyndigheten fick vi en anmälan från arbetsgivaren den 24 februari. Nästa steg är att vi gör en inspektion, enligt de rutiner vi har. Denna ska äga rum hos Polismyndigheten i Stockholm", säger enhetschef Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons