Annons
Nyheter

Inget genombrott i möte om USA:s skuldtak

Dödläget mellan USA:s president Joe Biden och representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy om det akuta läget gällande USA:s statskassa kvarstår efter tisdagens möte.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Från vänster: senatens minoritetsledare Mitch McConnel, representanthusets talman Kevin McCarthy, presidenten Joe Biden och senatens majoritetsledare Chuck Schumer under mötet i Ovala rummet i Vita huset.
Från vänster: senatens minoritetsledare Mitch McConnel, representanthusets talman Kevin McCarthy, presidenten Joe Biden och senatens majoritetsledare Chuck Schumer under mötet i Ovala rummet i Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Inget rörde på sig, vad jag märkte, säger McCarthy om de två parternas ståndpunkter efter mötet.

Han säger att han vid "ett flertal tillfällen" frågade demokraten Biden om det fanns poster där Biden kunde skära ned.

Annons

– Det ville de inte ge mig, säger McCarthy.

Enligt The New York Times ligger det i linje med vad Vita huset har sagt inför mötet – att presidenten inte hade några planer på att ändra sin hållning.

Parterna ska mötas igen på fredag, enligt McCarthy.

Om bara ett par veckor kan det vara tomt i USA:s statskassa, då Bidenregeringen redan slagit i det så kallade skuldtaket.

Republikanerna i representanthuset har klubbat igenom ett omstritt lagförslag om skuldtaket som skulle innebära drastiska budgetåtstramningar och tvärstopp för en stor del av Bidens viktigaste reformer. Bland annat den omstridda satsningen på gröna investeringar, Inflation Reduction Act (IRA).

I utbyte skulle Bidenregeringen få en marginell höjning av skuldtaket, som beräknas täcka USA:s utgifter fram till mars 2024. Men Biden och hans finansminister Janet Yellen vill inte diskutera någon finanspolitisk åtstramning. Och de vill helst också få bort frågan om skuldtaket från dagordningen 2024 – då det är ett valår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons