Annons
Nyheter
Det var en stor dag i lördags i Agunnaryd. Då invigde Ingvar Kamprad ortens lanthandel, som han bidragit till finansieringen av.
- Det här är en stor dag för mig, sade Ingvar Kamprad, grundaren till affärsjätten Ikea med varuhus i snart sagt hela världen.
Nyheter • Publicerad 12 december 2005
Ingvar Kamprad och hans hustru Margareta i en pratstund med Sven-Erik Bucht, Haparanda, där Ikea är i färd med att bygga inte en lanthandel men ett varuhus. Foto: Per-Erik Sandebäck
Ingvar Kamprad och hans hustru Margareta i en pratstund med Sven-Erik Bucht, Haparanda, där Ikea är i färd med att bygga inte en lanthandel men ett varuhus. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
Ingvar Kamprad passade bland annat på att handla snus, liksom Tingsrydsost, skinka, sill och porter i Matöppet, Agunnaryds nya lanthandel. Carina Ahl expedierar. Foto: Per-Erik Sandebäck
Ingvar Kamprad passade bland annat på att handla snus, liksom Tingsrydsost, skinka, sill och porter i Matöppet, Agunnaryds nya lanthandel. Carina Ahl expedierar. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
Mötet mellan Sven Ljungberg och Ingvar Kamprad uppskattades av båda. - Eftersom du Ingvar är så fäst vid din hembygd borde motivet vara lämpligt, sade Sven Ljungberg om sitt motiv Tjurkö kvarn, som han överlämnade som gåva från lanthandelsföreningen. Foto: Per-Erik Sandebäck
Mötet mellan Sven Ljungberg och Ingvar Kamprad uppskattades av båda. - Eftersom du Ingvar är så fäst vid din hembygd borde motivet vara lämpligt, sade Sven Ljungberg om sitt motiv Tjurkö kvarn, som han överlämnade som gåva från lanthandelsföreningen. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Med glimten i ögat och på ett strålande humör och dessutom med hustrun Margareta vid sin sida talade han varmt och mycket om de lokala människornas kraft, vikten av samarbete och att människor blir sedda i det de gör, och att landsbygden bevaras levande.

Bevara landsbygden

Annons

- Jag frågade mig, vad är det viktigaste som händer i år? Är det Rysslands största Ikeavaruhus, som jag var invigde för en vecka sedan, eller är det detta? Lanthandeln i Agunnaryd är viktigare, menade Ingvar Kamprad.

- Det här är ett försök att bevara det som alla talar om, men som inte många gör så mycket åt; bevara landsbygden, sade Ingvar Kamprad.

Imponerande upslutning

Agunnarydsbornas uppställning kring lanthandeln imponerade.

- Två tredjedelar av alla invånare har köpt andelar för 3 000 kronor styck. I vintras kom en storm och skapade svårigheter för många. Trots detta, i denna svåra motvind, satsade man på detta.

- Men nu står jag här och pratar. Det skulle egentligen vara de 104 hjältarna och hjältinnorna, sade han och syftade på de, som genom egna arbetsinsatser jobbat för lanthandelns tillblivelse.

Under presskonferensen före invigningen sade Ingvar

Kamprad, att han inte har några planer på att flytta hem. Bostaden i Schweiz är perfekt, därifrån är det nära till hela världen. Fast något skatteparadis är inte Schweiz, i det avseendet är England bättre.

Haparandasatsningen

Han sade också att han hoppas, att ingen av hans söner vill vara koncernchef, eftersom de gör mer nytta på annat sätt. Han nämnde Japansatsningen nästa år, och talade om Haparandasatsningen.

Annons

- Det är en våldsam satsning egentligen. Det är samma anda som här i Agunnaryd. Det är synd om norrlänningarna, som inte har några jobb.

Innan Ingvar Kamprad klippte bandet, provtankade i nya macken, som även har etanol, och köpte bland annat snus hos handlarparet Maria och Kent Johansson, hyllades och uppvaktades han av Agunnarydsbor och andra.

Tavla av Sven Ljungberg

Av lanthandelsföreningen uppvaktades han med en tavla av konstnären Sven Ljungberg, som personligen överlämnade gåvan.

Flera personer, som på olika sätt bidragit till den nya lanthandelns tilblivelse tackades för sina insatser, liksom det tidigare, numera pensionerade lanthandelsparet Leif och Margit Skarp.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons