Annons
Nyheter

"Innovationskritiska metaller" ges särställning

Ekonomi • Publicerad 9 juni 2022
Gruva i Kiruna. Arkivbild.
Gruva i Kiruna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen uppdaterar en tidigare utredning om en hållbar försörjning av så kallade innovationskritiska metaller och mineraler.

– Det vi ber utredningen titta på är ifall det går att särskilja innovationskritiska metaller och mineraler, mot icke-kritiska, så som järn, sade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på en pressträff på torsdagen.

Annons

I dag finns ingen sådan distinktion. Enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) är exempel på innovationskritiska metaller indium, kobolt, de sällsynta jordartsmetallerna och grafit.

– Den gröna omställningen och elektrifieringen av samhället kommer att kräva ny teknik och nya energilösningar som i sin tur kräver större tillgång till särskilda innovationskritiska metaller och mineral än tidigare, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons