Annons

Ukrainas försvarsminister tvingas bort

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov vädjade om stridsflyg från väst – senare tvingades han att lämna sin post. Samtidigt fortsätter de ryska anfallsvågorna mot staden Bachmut i östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 6 februari 2023
Raserad bebyggelse i krigets Bachmut som Ryssland attackerar. Bilden är från 19 januari.
Raserad bebyggelse i krigets Bachmut som Ryssland attackerar. Bilden är från 19 januari.Foto: Libkos/AP/TT
Ukrainas avsatte försvarsminister Oleksij Reznikov.
Ukrainas avsatte försvarsminister Oleksij Reznikov.Foto: Daniel Cole/AP/TT
Ukrainska soldater till fots nära staden Bachmut. Arkivbild.
Ukrainska soldater till fots nära staden Bachmut. Arkivbild.Foto: Libkos/AP/TT

Striderna i östra Ukraina var hårda på söndagen när ryska invasionsstyrkor intensifierade attackerna mot utsatta städer. Och i huvudstaden Kiev uppstod ett nytt politiskt problem med de växande korruptionsanklagelserna mot ledande politiker och tjänstemän.

Sent på söndagen kom det besked som det tidigare ryktats om: försvarsminister Oleksij Reznikov blir avpolletterad och ersätts av chefen för den militära underrättelsetjänsten, Kyrylo Budanov.

Annons

Enligt uppgifter kan Reznikov komma att vara kvar i regeringen, som minister för "strategiska industrier". Någon tidsplan för en sådan regeringsombildning gavs inte.

Den 56-årige Reznikov utsågs till försvarsminister 2021, och han anses ha varit avgörande i förhandlingar om att få tillgång till vapen och ammunition från västländer.

"Krig dikterar personalfrågor"

Beskedet om Reznikov lämnades av parlamentsledamoten David Arachamia.

– Krig dikterar personalfrågor, sade han och lade till:

– Tid och omständigheter framtvingar förstärkningar och omgrupperingar. Detta sker nu och det kommer att ske i framtiden.

Ytterligare anledningar gavs inte när beskedet lämnades, men florerande korruptionsanklagelser kan ha bidragit till beslutet.

I januari petade president Volodymyr Zelenskyj ett tiotal toppolitiker och tjänstemän i en omfattande ommöblering, bland dem fanns vice försvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov. Zelenskyj sade då att det var "nödvändigt" och "rättvist" att avskeda dem till följd av korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten.

Reznikovs biträdande minister anklagades för att ha handlat in matvaror till ett klart högre pris än marknadspriset.

Försvarsministern svarade på frågor om korruptionsanklagelser under en pressträff tidigare på söndagen, innan beskedet kom.

– Stressen som jag fått utstå detta år går inte att mäta. Men jag skäms inte för något. Mitt samvete är helt rent, sade han på frågor som rörde korruptionsanklagelser.

"Små ryska framsteg"

Annons

Beskedet om ministerbytet kom efter en dag då ryska invasionsstyrkor fortsatt att attackera främst staden Bachmut.

Den ryska invasionsarmén leds enligt flera källor av den paramilitära styrkan Wagner, och på söndagen pågick striderna främst i norra delen av staden.

Brittiska försvarsdepartementet uppgav att Ryssland fortsätter att göra små framsteg i försöken att omringa Bachmut.

"Bachmut blir allt mer isolerat", konstaterade departementet i sin dagliga uppdatering av utvecklingen i östra Ukraina.

Reznikov sade sig vara säker på att landet "vinner detta krig". Men på en presskonferens i Kiev konstaterade han att många liv kommer att offras om inte västländer sänder stridsflyg till fronten. Utspelet gjordes bara timmar innan beskedet om regeringsombildning meddelades.

"Strider till slutet"

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin sade på söndagen att strider pågår "gata för gata, hus för hus, trappuppgång för trappuppgång".

– Striderna pågår främst i de norra stadsdelarna av Artemovsk, sade Prigozjin och använde medvetet det ryska namnet på staden Bachmut.

– Den ukrainska militären strider till slutet, fortsatte han enligt nyhetsbyrån AFP.

Strider om Bachmut har pågått i månader, och Wagnergruppens soldater i rysk sold intog den närliggande mindre orten Soledar efter utdragna strider i slutet av januari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons