Annons
Nyheter

Internationella utbyten som engagerar

Engagemanget blir större om det internationella utbytet knyts närmare
kommunens invånare tror Karin Kongstad. Hon vill utveckla samarbetet med länder som har stora invandrargrupper i Växjö.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Omkring elva procent av Växjös invånare är födda i ett annat land, och det bör man dra nytta av i internationellt utbyte tycker socialdemokraten Karin Kongstad.

- Invånarna i Växjö har många olika bakgrunder. Stora grupper kommer från Bosnien och andra delar av före detta Jugoslavien, och många från Chile till exempel. Det är människor som skulle kunna bli lokala ambassadörer. Jag tror att man får ut mer av ett utbyte om man känner att det är något som engagerar.

Annons

Det internationella utbyte som Karin Kongstad talar om handlar i första hand inte om att skaffa nya vänorter, utan mer om vilka platser man väljer när man startar nya projekt av olika slag. Att till exempel tänka på att det finns många chilenare i Växjö när ett samarbete med Latinamerika blir aktuellt.

Ta vara på erfarenhet

De tankar Karin Kongstad bär på har hon inte satt på pränt i en motion eller en skrivelse till kommunen. Ibland är det bättre att bara prata om saken och plantera en idé tycker hon.

- Det här är ingenting som ska knytas till mig som politiker eller som socialdemokrat. Jag tror att det är något de flesta håller med om. När nya internationella projekt blir aktuella kan man prioritera dem som har anknytning till våra egna invandrargrupper. Det är viktigt att ta vara på den erfarenhet och bakgrund som finns hos invånarna i Växjö, säger Karin Kongstad.

"För Växjöbornas bästa"

I dag har Växjö tio vänorter, mer eller mindre levande för allmänheten.

- Ibland kan det kännas mest som en fråga för fullmäktiges presidium och rapporter som presenteras för politikerna. Ett bra internationellt utbyte ska vara för Växjöbornas bästa, säger Karin Kongstad.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons