Annons
Nyheter

Iran förnekar mordkomplott på USA:s Bolton

USA:s justitiedepartement åtalar en medlem av Irans revolutionsgarde för anstiftan i mord på den tidigare amerikanske nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton.
Påhitt, svarar Teheran.
USA/Iran • Publicerad 11 augusti 2022
USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Arkivbild.
USA:s tidigare nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Arkivbild.Foto: Luis M. Alvarez/AP/TT

Mordplanerna på Bolton, som varit nära rådgivare till dåvarande presidenten Donald Trump, skulle vara en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack 2020.

Justitiedepartementet pekar ut en 45-årig man, som ska ha erbjudit 300 000 dollar – motsvarande omkring 3 miljoner kronor – till den som dödade Bolton.

Annons

Iran kallar anklagelserna för "påhitt", och det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani säger på torsdagen att "anklagelserna inte åtföljs av giltiga bevis".

Men USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan skärpte hoten mot Teheran:

– Iran väntar allvarliga konsekvenser om Iran attackerar någon av våra medborgare, inklusive dem som verkar eller har verkat för USA:s regering.

Den misstänkte gärningsmannen ska enligt USA ha verkat i Iran, men kontaktat personer i USA. En av dessa samarbetade med amerikanska myndigheter, och överlämnade information om uppdraget.

Enligt medieuppgifter i USA ska även uppdrag om att mörda ytterligare en amerikansk medborgare ha förekommit, och att denne skulle vara USA:s tidigare utrikesminister Mike Pompeo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons