Annons
Nyheter

Iran stoppar engelsklektioner för mindre barn

Undervisning i engelska har förbjudits på lågstadienivå i Iran. Religiösa ledare varnar för att sådan språkundervisning i tidiga år öppnar för en "kulturell invasion" från väst.
Iran • Publicerad 8 januari 2018
Lågstadielever i Iran får inte längre läsa engelska. Arkivbild.
Lågstadielever i Iran får inte längre läsa engelska. Arkivbild.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Engelskundervisningen i Iran inleds normalt när barnen är i tolvårsåldern, men vissa lågstadieskolor erbjuder också lektioner i engelska. Och många barn i välbeställda familjer, som går i privata skolor, undervisas i engelska från förskoleåldern upp till högstadiet.

Redan 2016 uttryckte landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei stor harm över att engelskundervisning förekom på förskolor. "Det betyder inte att vi motsätter oss undervisning i utländska språk, men detta (engelskundervisningen) innebär att en främmande kultur gynnas bland barn, ungdomar och unga vuxna", sade han då i ett tal.

Annons

När undervisningsförbudet offentliggjordes nämndes inte den senaste veckans omfattande protester runtom i Iran mot landets regim, men regeringen och halvmilitära Revolutionsgardet har hävdat att oroligheterna underblåsts av "utländska fiender".

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons