Annons
Nyheter

Iran förnekar motstånd mot kärnenergiavtal

Iran verkar backa från försöken att nå ett avtal om landets kärnenergiprogram. Det uppger de tre europeiska länderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien som ingår i den grupp som tidigare fört samtal med Teheran.
Iran • Publicerad 10 september 2022
Reaktorbygge i Bushehr i Iran 2019. Arkivbild.
Reaktorbygge i Bushehr i Iran 2019. Arkivbild.Foto: Irans energimyndighet via AP/TT

Irans senaste krav i förhandlingarna "reser allvarligt farhågor" om Irans ärliga uppsåt att uppnå ett avtal, enligt gruppen.

Tidigare i veckan har också USA varnat för att ett nytt avtal om Irans kärnenergiprogram verkar vara svårnått.

Annons

Irans utrikesdepartement svarar att utspelen "inte är konstruktiva" och "beklagliga", enligt talespersonen Nasser Kanani.

Han säger att utbyten av meddelanden och diplomatiska kontakter pågår.

Iran och den så kallade P5+1-gruppen (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA, Ryssland och Kina) slöt ett historiskt avtal 2015 om begränsning av Irans kärnenergi – och därmed ett förhindrande av att landet skaffar sig kärnvapen.

USA lämnade avtalet 2018 under president Donald Trumps ledarskap, vilket Iran tog för intäkt att lämna uppgörelsen och åter utveckla sin kärnenergi.

Utdragna förhandlingar om ett nytt avtal har pågått sedan Joe Biden blev president.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons