Annons
Nyheter

Masstestande Island lyfter virusrestriktioner

Island börjar nu gradvis att lätta på de restriktioner som införts för att få stopp på spridningen av coronaviruset.
En förklaring till landets framgångsrika kamp mot smittan är det utbredda testandet, enligt en studie.
Island • Publicerad 4 maj 2020
En gata i centrala Reykjavik.
En gata i centrala Reykjavik.Foto: Egill Bjarnason/AP/TT

Isländska förskolebarn och skolelever får nu gå tillbaka till sina förskolor och skolor, rapporterar det isländska public service-bolaget RÚV. Dessutom börjar Islands universitet i Reykjavik, med 13 000 studenter, långsamt öppna sin verksamhet.

Sammankomster med upp till 50 deltagare tillåts, till skillnad från den tidigare gränsen på 20. Badhus, gym och liknande anläggningar är däremot fortsatt stängda.

Annons

– Det är härligt att vara tillbaka och kunna träffa sina vänner, säger 17-årige Egill Arnason, som läser till snickare, till nyhetsbyrån AFP.

– Det var okej att plugga hemifrån, men det började bli lite tråkigt.

Önationen Island med drygt 364 000 invånare har coronatestat en mycket stor andel av sin befolkning – 14 procent, eller över 50 000 personer, enligt AFP. Det omfattande testandet är en viktig förklaring till landets framgångsrika arbete mot virusets spridning, enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine i april.

Sammanlagt har 10 personer konstaterats döda och 1 799 smittade, enligt officiell statistik.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons