Annons
Nyheter

Israels regering kan sväras in på torsdag

Israel • Publicerad 11 maj 2020
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Lissabon i december. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett möte i Lissabon i december. Arkivbild.Foto: Patricia De Melo Moreira/AP/TT

Installationen av Israels nya koalitionsregering skjuts upp en dag med anledning av ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo, uppger en talesperson för premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

Planen var att regeringen skulle sväras in på onsdag, men det kommer nu alltså i stället att ske på torsdag.

Annons

Överenskommelsen mellan Netanyahu och rivalen Benny Gantz slöts i april efter över ett år av politiskt dödläge med tre val som slutat utan en tydlig maktfördelning.

Samarbetet innebär att Netanyahu fortsätter som premiärminister under ytterligare 18 månader varefter Gantz tar över under en lika lång period.

Ett av de mindre tilltänkta koalitionspartierna, försvarsminister Naftali Bennetts högerparti Yamina, har dock hittills vägrat gå med i samarbetet. Pompeos besök ger alltså Netanyahu ytterligare en dag på sig att försöka säkra stöd från partiet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons