Annons
Nyheter

Ivoriansk expresident benådas

Elfenbenskusten president Alassane Ouattara benådar den tidigare presidenten Laurent Gbagbo som dömts till 20 års fängelse.
Elfenbenskusten • Publicerad 7 augusti 2022
Den tidigare presidenten Laurent Gbagbo, till vänster, och den nuvarande Alassane Ouattara, till höger, under ett möte i presidentpalatset förra sommaren. Arkivbild.
Den tidigare presidenten Laurent Gbagbo, till vänster, och den nuvarande Alassane Ouattara, till höger, under ett möte i presidentpalatset förra sommaren. Arkivbild.Foto: Diomande Ble Blonde/AP/TT

– I syfte att stärka den sociala sammanhållningen har jag undertecknat ett dekret som beviljar presidentens benådning, säger Ouattara under ett tal inför söndagens firande av landets självständighet.

Presidenten sade även att Gbagbos tillgångar åter ska göras tillgängliga för honom.

Annons

Gbagbo anklagades för brott mot mänskligheten under de oroligheter som bröt ut 2011 efter det att han vägrat erkänna Ouattaras seger i presidentvalet föregående år. Han frikändes 2019 av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) med hänvisning till brist på bevis.

Men 2018 dömde en ivoriansk domstol Gbagbo i sin frånvaro till 20 års fängelse anklagad för att ha förskingrat pengar från Elfenbenskustens centralbank.

Gbagbo återvände 2021 till Elfenbenskusten efter tio år i exil och startade ett nytt politiskt parti. Men han har hållit en låg profil sedan dess, trots att han sagt att han vill stanna i politiken till sin död. Sedan återkomsten har dock inga försök att fängsla honom gjorts.

Så sent som den 14 juli i år möttes Outtara, Gbagbo och en annan tidigare president, Henri Konan Bedie. I lördagens tal beskrev Ouattara det mötet som ett broderligt möte där de tre "i ett vänligt sinne hade diskuterat frågor av nationellt intresse och hur man ska garantera fred i landet".

Ivoriansk politik har i mer än 20 år dominerats av Ouattara, Bedie och Gbagbo – 80, 88 respektive 77 år gamla.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons