Annons

”Jag är med och flyttar diskussionen”

Miljöpartisten Magnus P Wåhlin har fått en ny plattform. Han utmanade om rollen som språkrör och valdes in i partistyrelsen. Nu kandiderar han till Europaparlamentet.
– Jag har synts, hörts, fått uttala mig och hoppas att EU-kampanjen kan lyfta.
Växjö • Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Magnus P Wåhlin (MP) arbetar som skolpräst men är tjänstledig för sitt politiska uppdrag.
Magnus P Wåhlin (MP) arbetar som skolpräst men är tjänstledig för sitt politiska uppdrag.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Magnus P Wåhlin kom till intervjun ett par dagar efter att han lyckats få en tredjedel av rösterna när Miljöpartiet valde finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund till nytt språkrör. Växjöprästen Magnus P Wåhlin tror att hans fokus på rättvisefrågor har givit honom skjuts.

– Jag är väldigt stolt och glad. Vi behöver bredda partiet. Jag är med och flyttar diskussionen i Miljöpartiet mot social och ekonomisk rättvisa. Att en språkrörskandidat gör det ger tyngd åt diskussionen.

Annons

Trots partiets tapp i höstens riksdagsval, de gick från 6,9 procent 2014 till att hamna strax över riksdagsspärren, tror Magnus P Wåhlin att Miljöpartiet hamnar på 12,5 procent i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Vid det senaste valet gjorde partiet ett rekordval och fick 15,4 procent av rösterna. Magnus P Wåhlin grundar sin gissning på toppkandidaternas popularitet och höga förtroende. Den tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren toppar MP:s lista. Själv ligger Wåhlin på plats sexton, utan reell chans att ta sig in. Eller?

– Jag kandiderar inte för min skull utan för att dra röster till Miljöpartiet. I höstas arbetade jag hårt för att komma in i riksdagen men vi har ingen riksdagsplats för Kronoberg. Jag hoppas att jag kan få lite kryss, det vore i så fall ett kvitto på att vi gjort en bra kampanj. Jag kommer förmodligen inte in i EU-parlamentet, det vore kul men jag trivs bra i Växjö, säger Magnus P Wåhlin.

Här saknas innehåll

Om Magnus P Wåhlin inte hamnar i EU-parlamentet, fortsätter han som ordförande i hållbarhetsutskottet i Växjö kommun. ”Det är det fräckaste uppdraget man kan ha, jag får jobba med Agenda 2030 för hela Växjö kommunkoncern. Det är ju att få jobba med framtiden. Det är så himla roligt.”
Om Magnus P Wåhlin inte hamnar i EU-parlamentet, fortsätter han som ordförande i hållbarhetsutskottet i Växjö kommun. ”Det är det fräckaste uppdraget man kan ha, jag får jobba med Agenda 2030 för hela Växjö kommunkoncern. Det är ju att få jobba med framtiden. Det är så himla roligt.”Foto: Lars-Goran Rydqvist

Bland partiets viktigaste frågor, se separat artikel, är den om sanktioner mot medlemsstater som inte respekterar mänskliga rättigheter Magnus P Wåhlins hjärtefråga. Han oroas över att pressfriheten inskränks i vissa medlemsstater och att människor fängslas utan att ha begått brott.

– Tag Ungern till exempel, som är en stor bidragstagare. Det måste bli kännbart för Viktor Orbán att så beter man sig inte. Jag tror inte det är omöjligt att kunna få igenom det i EU. Den socialistiska och den gröna gruppen har fått nog.

Argument om länders självbestämmande anser inte Magnus P Wåhlin kan tillämpas i frågor som när mänskliga rättigheter inte respekteras.

– Förväntar man sig att få bidrag från EU måste man följa vissa regler och inte skita i det som Viktor Orbán gör. Då får man ta konsekvenserna.

Andra viktiga frågor för partiet är en tvingande utsläppsbudget i hela Europa med syfte att nå Parisavtalet.

På frågan varför man ska rösta på just honom, svarar Magnus P Wåhlin:

– Om man vill ha en röst i EU-parlamentet som vill jobba hårt för en human migrationspolitik, som vill sätta hårt mot hårt mot medelländer som inte sköter sig inom mänskliga rättighetsområdet eller på klimatutsläppens område. Vill man ha en person med erfarenhet och vana vid internationella sammanhang, som jobbat med sådana frågor och besitter en hel del kompetens inom de områdena, får man gärna kryssa mig.

Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons