Annons
Nyheter

"Jag är nyfiken och läser ofta om jag får sms på natten"

- Det är viktigt med mobilen och att kunna nå folk, säger Linda Friberg.
På natten har hon sin mobil avstängd men hennes kompis Caroline Ljunggren har sin på dygnet runt.
- Jag är nyfiken så oftast läser jag om det kommer ett sms på natten.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006
Göran Biörck, ägare till Skåres Konditori, tycker att mobiltelefoner är vår tids folksjukdom. En del ungdomar som fikar på konditoriet pratar inte med varandra, utan i sina mobiler. Foto: Per-Erik Sandebäck
Göran Biörck, ägare till Skåres Konditori, tycker att mobiltelefoner är vår tids folksjukdom. En del ungdomar som fikar på konditoriet pratar inte med varandra, utan i sina mobiler. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
För Linda Friberg, är mobilen viktig. Hon vill kunna nå sina kompisar och föräldrar, till exempel för att få skjuts hem till Furuby. Foto: Per-Erik Sandebäck
För Linda Friberg, är mobilen viktig. Hon vill kunna nå sina kompisar och föräldrar, till exempel för att få skjuts hem till Furuby. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 
Caroline Ljunggren har sin mobil påslagen dygnet runt. "Jag är nyfiken av mig så oftast läser jag ofta om det kommer ett sms på natten. Foto: Per-Erik Sandebäck
Caroline Ljunggren har sin mobil påslagen dygnet runt. "Jag är nyfiken av mig så oftast läser jag ofta om det kommer ett sms på natten. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Linda Friberg och Caroline Ljunggren är bägge 14 år och sitter och pratar på Skåres konditori i Växjö. De tycker att det är okej att stänga av mobilen ibland men bland deras kompisar finns det de som är beroende.

- Några i min klass är helt besatta, mobilen är deras leksaker. De spelar spel, sms:ar och håller på med olika ringsignaler.

Annons

Jobbigt bli väckt

Ibland får Caroline Ljunggren sms mitt i natten och då kan det stå "hej, sover du?" Om det är helg gör det inte så mycket, men om det är skola dagen efter är det jobbigt att bli väckt, tycker tjejerna.

- Om det är viktiga sms så svarar jag, till exempel om det är någons pojkvän som gjort slut, säger Caroline.

Inte stressande

Ingen av dem känner sig stressade över att mobilen ringer eller piper, Linda Friberg är snarare stressad över annat: Skolan, läxor, att hinna sporta på fritiden. Eftersom Linda bor i Furuby och Caroline i Attsjö är det viktigaste med mobilerna att de ska kunna få tas i sina föräldrar för att få skjuts hem från stan.

Vår tids folksjukdom

Göran Biörck, ägare av Skåres Konditori, är skeptisk till mobiler. Han berättar att hur han ibland ser ungdomar sitta och fika men de pratar inte med varandra, alla sitter med sina mobiler och sms:ar.

- Och när folk står vid kassan och ska betala och det ringer så släpper de allt. De får panik och måste svara på sekunden! Det är vår tids folksjukdom, tänk att ett så stort beroende skapats på så kort tid.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons