Annons
Nyheter

"Jag har fått ett starkt internt stöd"

Det starka interna stödet. Det är en viktigt förklaring till att Börje Ekholm fortsätter som vd trots att han nekades ansvarsfrihet efter Irak-affären.
Men några svar om vad som hänt får vi fortfarande inte, eller om företaget någonsin hade tänkt berätta om IS-mutorna om de inte läckt ut.
Det är en hypotetisk fråga, enligt Ekholm.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2022
Ericssons vd Börje Ekholm intervjuas av TT. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm intervjuas av TT. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

På torsdagen var det dags för Ericsson att släppa resultatrapporten för första kvartalet. Det är också första gången vd Börje Ekholm kommenterar att han nekades ansvarsfrihet på bolagsstämman i slutet av mars, och hur han tänker kring det.

Men det blir fortsatt inget svar på vem eller vilka som visste vad och när om den interna rapporten som avslöjade allvarlig korruption i Irak – en rapport som fanns färdig 2019. Börje Ekholm upprepar att bolaget är förhindrat av amerikanska rättsmyndigheter att säga något utåt.

"Hypotetiska frågor"

Annons

– Det man ändå kan konstatera är att det är ett antal utredningar som vi gör hela tiden. Bara de senaste åren har vi vidtaget åtgärder mot fler än 250 anställda. Det är en ganska stor uppstädning vi gör i bolaget som rör en tidigare kultur, sätt att göra affärer, sätt att bete sig på som är fullständigt oacceptabelt, säger Ekholm.

TT: Men jag upprepar, den frågan måste du väl kunna svara på. Hade vi fått reda på det här om inte rapporten läckt till journalister?

– Det jag försöker säga är att vi har många utredningar pågående hela tiden, vi har gjort ett antal uppstädningar som är otroligt stora. Vi har vidtagit en mängd åtgärder där väldigt många personer har lämnat oss. Om vi då ska svara på alla hypotetiska frågor när vi har den situationen, det blir väldigt knepigt.

Det Ericsson nu säger i kvartalsrapporten är att Irak-affären "troligen" kommer innebära nya böter från USA:s rättsvårdande myndigheter. Härom året åkte telekomjätten på närmare tio miljarder kronor i böter för andra korruptionsaffärer.

Starkt stöd

TT: Du och styrelsen nekades ju ansvarsfrihet på bolagsstämman. Hur känns det att sitta kvar som vd och jobba på som vanligt efter det?

– Det är fråga som kanske riktar sig mer till de aktieägare som röstade så, snarare att jag ska svara på det. För den frågan är rätt svår att förstå för att vara ärlig, säger han.

– Skälet att jag sitter kvar på det jobb jag har, är det starka interna stödet som jag fått under den här perioden, fortsätter Ekholm.

Vid stämman i slutet av mars väckte några av de kritiska ägarna frågan om inte Börje Ekholms bonus borde hållas inne, åtminstone till dess att Irakaffären klarnar. Hans bonus baseras bland annat på aktiekursen i Ericsson, som kan sägas ha gått mycket starkare än vad den hade gjort om Irakaffären blivit känd tidigare.

– Det måste nog styrelsen få ta ansvar för och fundera på. . . Vi har upptäckt en mängd stora missförhållanden i Irak. Vad som påverkar aktiekursen upp eller ned, det vet inte jag. Låt oss se vad som kommer ut av vår egen genomgång så får vi ta ställning därefter, säger Ekholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons