Annons
Nyheter

"Jag har haft en otrolig tur”

Efter tjugotre år på olika positioner inom Ikea fick Jesper Brodin frågan om att bli företagets vd och koncernchef. Han beskriver första känslan som både obekväm och triggande.
Publicerad 2 november 2018
Jesper Brodin, vd IKEA.
Jesper Brodin, vd IKEA.Foto: Johan Nilsson/TT

–  Det kändes större än vad jag kunde klara av.

Med drygt 160 000 anställda i 30 länder är Ikea ett av världens största bolag. Att vara den som leder detta är givetvis ett stort ansvar. Å andra sidan kom inte frågan som en blixt från klar himmel. I tjugotre år har Jesper Brodin jobbat i företaget. Under tiden har hans befogenheter växt successivt.

Annons

Allt började med att han efter sin examen i industriell ekonomi vid Chalmers i hemstaden Göteborg längtade efter att komma ut i världen och ”testa vingarna” och såg att Ikea sökte en inköpschef i Pakistan. Design gillade han redan och att företaget kändes konkret. Dessutom upptäckte han – genom att läsa ”En möbelhandlares testamente” som Ingvar Kamprad skrev 1976 tillsammans med några kollegor – att företagets vision inte bara handlade om att tjäna pengar, utan att det fanns något meningsfullt.

– Det blev jag snabbt fascinerad av, säger han.

När vi får tag i Jesper Brodin har han just tillbringat en vecka i Ryssland och Sverige. Nu är han tillbaka i den holländska staden Leiden dit han och familjen flyttade från Helsingborg för drygt ett år sedan.

–  Jag sitter på vårt huvudkontor och tittar ut över en ganska solig dag.

Om Nederländerna i allmänhet och Leiden i synnerhet har han bara gott att säga: De flesta pratar engelska, här finns ett stort kulturutbud och kustremsan har en fantastiskt vacker natur. Bara någon kilometer från hemmet ligger för övrigt samma gamla Nordsjön som han växte upp med.

–  Skillnaden är att man som göteborgare är van vid granitklippor. Men jag mår bra av att bo nära havet, det är mitt ställe.

Även om jobbet inte är allt i livet har det i Jesper Brodins fall spelat en stor roll. Genom sina olika positioner har han bott på flera platser i världen och haft varierande arbetsuppgifter. Efter Pakistan blev han inköpschef i hela Sydostasien. Därefter assistent till Ingvar Kamprad, affärsområdeschef för kök och matplats, inköpschef i Kina och vd för inköps- och sortimentsbolaget Ikea of Sweden.

Jesper Brodin, vd IKEA.
Jesper Brodin, vd IKEA.Foto: Johan Nilsson/TT

Och från och med första september 2017 är han alltså boss över hela möbeljätten.

–  Jag har haft en otrolig tur och inte lagt så mycket tid på att fundera över nästa steg, jag har faktiskt aldrig sökt något jobb på Ikea. Däremot fick jag tidigt det goda rådet att visa vad jag kan och har tagit den chansen.

Har du tackat nej till jobb också?

Annons

–  Det har hänt några gånger, då har det som regel handlat om vad som passat i livet, geografin och så. Men ofta har jag fått chansen att göra något som lett framåt. Ibland har jag fått en känsla av att "det här är egentligen för stort och för svårt för mig". En känsla av att det pirrar i magen. I början en delvis obekväm känsla, men man lär sig med åren att känna igen den och att det är den som triggar.

–  När jag tog det här uppdraget hade jag samma känsla, det kändes större än vad jag kunde klara av. Sedan, när man tackar ja, börjar resan. Jag brukar gå in med stora öron och med en inställning att man får lära om i varje nytt uppdrag man tar.

Nu har första vd-året gått och Jesper Brodin känner sig taggad. Riktningen är utpekad och det är som han säger ”dags att tända stubinen och dra igång”. En del i det arbetet handlar om att fortsätta att expandera till fler länder. Senast nu i september öppnades ett varuhus i det 30:e landet, Indien, i miljonstaden Hyderabad. Och så kommer den digitala utvecklingenoch näthandeln med stora steg.

Samtidigt är Jesper Brodin mån om att medverka i och driva klimat- och miljöarbetet vidare.

–  Ska man nå riktig förändring i världen räcker det inte att idémakare och mindre innovativa företag tar klivet utan att storföretagen är med och leder det och tar ansvar. Och det görs. Samarbetet med FN:s hållbarhetsmål är mer intensivt än någonsin.

–  Jag vill visa att det går alldeles utmärkt att göra bra affärer och samtidigt ha en positiv påverkan när det kommer till hållbarhet.

Lena Wreede/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons