Annons
Nyheter

Jämställdheten ökar i kongressen – men sakta

Minst 130 kvinnor kommer att vara ledamöter i USA:s kongress nästa år, rapporterar CAWP (Center for American women and politics) vid Rutgers University. Det är nytt rekord, men än är det långt till jämställdhet – ungefär tre fjärdedelar av ledamöterna är fortfarande män.
USA • Publicerad 6 november 2020
Fler kvinnor tar plats i USA:s kongress nästa år. Arkivbild.
Fler kvinnor tar plats i USA:s kongress nästa år. Arkivbild.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Det gamla rekordet sattes efter förra kongressvalet 2018; 127 kvinnor bland de 435 personerna i representanthuset och 100 senatorerna.

Kända profiler bland dem är "The Squad", en grupp vänsterkvinnor bland Demokraterna i representanthuset som består av Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib.

Annons

Amerikanska medier uppmärksammar också att New Mexico är första delstat som valt idel icke-vita kvinnor till representanthuset, Deb Haaland, Yvette Herrell och Teresa Leger Fernandez.

Jämställdheten har kommit avsevärt längre bland Demokraterna, som i nuläget ser ut att få 100 kvinnor i kongressen, medan Republikanerna nöjer sig med 31.

Ungefär 25 av de kvinnliga kongressledamöterna sitter i senaten. Rekordet i den kammaren är 26, men det är oklart om man når upp till den siffran nästa år. Om Joe Biden blir president måste hans vicepresident Kamala Harris ersättas i senaten. Och en av Georgias senatsplatser avgörs först i en avgörande valomgång i januari.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons