Annons
Nyheter

Storbrand i fängelse – "order" att inte öppna

Polisen hade order att inte släppa ut fångarna trots att en brand snabbt spred sig. Lågorna har nu förstört stora delar av fängelset i Burundis huvudstad Gitega, och tiotals dödsoffer rapporteras.
Burundi • Publicerad 7 december 2021
Webbkarta
WebbkartaFoto: Johan Hallnäs/TT

– Vi började ropa att vi höll på att brinna inne, flammorna steg allt högre, säger en intern anonymt till nyhetsbyrån AFP.

– Men poliserna vägrade öppna, de sade "vi följer bara order".

Annons

– Jag vet inte hur jag lyckades ta mig ut, men andra brändes helt och hållet.

Enligt officiella siffror har anstalten på sistone hyst över 1 500 personer, trots att det är byggt för bara 400. Branden utbröt mitt i natten till tisdagen. På eftermiddagen uppgav regeringen att minst ett 40-tal liv krävts, medan ytterligare ungefär 70 personer skadats svårt.

En poliskälla säger till AFP att brandkåren dessutom tog en väldig tid på sig att rycka ut – trots att anstalten ligger i huvudstaden tog det två timmar innan någon större brandbil dök upp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons