Annons
Nyheter

Jenz Kjellberg: Jenz Kjellberg: Ständigt denna kultur

Det är vår, solen är lite större, det blir mer och mer anständig temperatur ute och livsviljan, som legat i ide sedan i oktober, börjar sträcka på sig. Och när livsviljan vaknar, då vill man se vackra och fina saker omkring sig
Jenz Kjellberg
Ortsdatering • Publicerad 30 april 2018
Jenz Kjellberg
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ovedersägliga vårtecken i form av blommor, fågelporr, överkörda grävlingar, allt sånt som vi vet symboliserar det faktum att den ljusa årstiden står för dörren. Men eftersom vi är människor kan ju ingen glädje vara odelad. Eftersom vi är människor måste glädjen grumlas. Det är den naturliga ordningen, och vi kulturskeptiker har ju sannerligen fått vatten på vår kvarn den senaste tiden.

De inbördes striderna i den olympiskt skitnödiga sekten Svenska Akademien har roat oss länge, även om striderna har sin grund i könsmaktstrukturer och övergrepp. När institutionaliserad självgodhet och högfärdighet hamnar i blåsväder är det fasansfullt roligt, och kulmen nåddes ju naturligtvis när man insåg att någon måste avgå och när man tvingade den enda vettiga och sansade personen där bära hundhuvudet och ta konsekvenserna för de andras agerande, tydligen även på inrådan av hans majestät själv. Min munterhet visste knappt gränser. Månde kan detta bliva spiken i kistan för båda dessa institutioner?

Annons

Men det är inte bara munterhet i kulturen. Ibland drabbas vi av elände och mörker och helt oväntade sinistra gärningar. Jag syftar naturligtvis på den omskakande nyheten att ABBA spelat in två nya låtar. Okej, jag ska vara rättvis här och erkänna att jag vet att själva ABBA inte ska ut och spela igen utan att det är deras hologram som ska uppträda, något jag, om jag vore cynisk, skulle kunna breda ut mig ganska mycket kring.

Men, det finns fyra gubbar i sjuttioårsåldern som sedan 1972 uppträtt i högklackat, enorma mängder smink, mantlar och latex och rustning och vickande rumpor, plutande munnar och blodiga tungor. De spelar vad de själva kallar hårdrock och detta gör de än idag. Vad som på sjuttiotalet var en helt ny och skrämmande och rebellisk form av kulturyttring har nu blivit patetiskt, beroende på att insikten om att var sak har sin tid inte nått dessa geriatriker i bandet Kiss.

I ljuset av detta faktum framstår ABBAs plötsliga uppvaknande som i sig ganska humant och oförargligt. Och det är ju inte som att de egentligen återförenas, utan bara släpper sig en sista gång. Sådant må vara hänt, särskilt när det ligger en obscen mängd pengar och väntar på en när resultatet av detta sista vädersläpp når världen. För pengarna styr ALLT, även kultur.

Annons
Annons
Annons
Annons