Annons
Nyheter

Jims dröm om snabbare Internet kan ha besannats

I flera månader har Jim Johnsson i Tegnaby försökt beställa en bredbandsuppkoppling till sin dator men blivit nekad varje gång. Nu kan hans dröm om ett snabbare Internet till datorn ha besannats.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2006
Äntligen. Jim Johnsson är en av fem testpiloter för den nya bredbandstekniken på landsbygden. Tidigare tog det cirka tio minuter att ladda fram en vanlig Internetsida, men sedan hans tak har försetts med en mottagare av trådlöst Internet går det på bara några sekunder. Foto: Sofia Ernerot
Äntligen. Jim Johnsson är en av fem testpiloter för den nya bredbandstekniken på landsbygden. Tidigare tog det cirka tio minuter att ladda fram en vanlig Internetsida, men sedan hans tak har försetts med en mottagare av trådlöst Internet går det på bara några sekunder. Foto: Sofia ErnerotFoto: 

- Har man valt att bo på landet ska man inte behöva bli bortkopplad från omvärlden, säger Jim Johnsson i Tegnaby.

För några månader sedan följde han intresserat utvecklingen över vilken leverantör som skulle få rätten att förse Växjöborna med bredband.

Annons

Samtidigt försökte han teckna sig för en egen bredbandsuppkoppling men fick samma svar gång på gång. "Tyvärr kan vi inte erbjuda våra tjänster. Du tillhör Tegnaby teleområde som inte är fiberanslutet eller förberett för ADSL".

- Jag tycker det är märkligt att det pågick ett krig i Växjö om vem som skulle leverera bredband. Men bor man bara tio kilometer utanför stan så är det omöjligt att skaffa över huvud taget, säger han.

E-post viktig Som glaskonstnär med egen firma är möjligheten att ge sig ut på Internet och att kunna besvara e-post väldigt viktig. Kunderna går in på hans hemsida och hör ofta av sig via mejl där de frågar om de får komma och titta på hans sortiment. Men som privatperson är han också en van datoranvändare och vill hålla sig uppdaterad.

- Jag är lite intesserad av aktier och har Dagens Industri som startsida. Tidigare tog det ungefär tio minuter att få sidan. Konstsidor med mycket bilder kunde ta upp till en kvart, säger han.

Men sedan det satts upp en trådlös mottagare på Jim Johnssons tak och i anslutning till fyra andra testpiloters datorer i Tegnaby tar det inte många sekunder att få fram information via datorn.

- Jag är väldigt nöjd med hur det fungerar i dag, säger Jim Johnsson. Men jag hade nog hellre sett att det var riktiga nedgrävda fiberkablar, det känns mer stabilt. Jag vet ju inte hur det blir i vinter om det kommer ett rejält snöoväder.

Men om den nya tekniken håller för väder och vind kommer han inte att tveka att teckna ett abonnemang. Han är dock kritisk till att folk på landsbygden ska tvingas betala betydligt mer i installationsavgift än folk i Växjö.

- Man måste ju slå ut installationsavgiften på hela landet. Det kommer bli lönsamt här också till slut. Men om det blir för dyrt kommer ju inga att ha råd att skaffa bredband här ute, då biter de sig själva i svansen.

Martin le Grand

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons