Annons
Nyheter

JO: Allvarligt med lyhörda häkten

Brott • Publicerad 1 juni 2022
Kriminalvården har problem med lyhörda häktesceller. Arkivbild.
Kriminalvården har problem med lyhörda häktesceller. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De senaste åren har det kommit flera larm om att häktade kan kommunicera med varandra, bland annat genom avloppen i cellerna. Till exempel har det anmälts att häktade med restriktioner kunnat tala med varandra om vad som ska sägas i förhör.

Nu konstaterar Justitieombudsmannen (JO) att det är anmärkningsvärt att Kriminalvården inte fullt ut kan upprätthålla restriktioner.

Annons

"Det kan påverka möjligheterna att utreda brott och kan ha en negativ inverkan på allmänhetens förtroende för rättsväsendet", säger JO Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.

JO, som bland annat granskat anmälningar om säkerhetshäktena i Göteborg och Huddinge, ifrågasätter om Kriminalvården inte borde ha agerat snabbare och mer kraftfullt för att komma tillrätta med problemen. Hon är kritisk till att problematiken fortsätter.

Samtidigt pekar Katarina Påhlsson på att problemet med lyhörda celler är komplicerat. Helt ljudisolerade celler kan till exempel upplevas som obehagliga och innebära hälsorisker för de häktade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons