Annons
Nyheter

JO utreder inte anmälningar om snippadomen

Brott • Publicerad 2 mars 2023
Justitieombudsmannen (JO) har fått in ett par hundra anmälningar efter den uppmärksammade hovrättsdomen. Arkivbild.
Justitieombudsmannen (JO) har fått in ett par hundra anmälningar efter den uppmärksammade hovrättsdomen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow

Justitieombudsmannen (JO) tänker inte utreda de anmälningar som kommit in mot hovrätten för västra Sverige efter den kritiserade så kallade snippadomen.

"Domstolarna är självständiga i sitt dömande, det står i grundlagen. JO kan inte ändra eller upphäva en dom som en domstol har meddelat", säger chefsjustitieombudsman Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Annons

Runt 200 anmälningar har kommit in till JO sedan den 27 februari angående att en man friats från anklagelserna om våldtäkt mot barn. Klagomålen har främst handlat om hovrättens bevisvärdering och hur domstolen formulerat sig i domen.

"Frågan om någon ska dömas för ett brott ska avgöras av domstol. Jag avhåller mig därför från att granska det som kan prövas av en högre domstolsinstans och att uttala mig om hur en domstol värderar bevisning", säger Erik Nymansson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons