Annons

Johnson i Kiev – lovar Zelenskyj fler vapen

Från ukrainskt håll lyfts Storbritannien fram som ledande i sitt stöd till kriget mot Ryssland.
Premiärministern Boris Johnson, på plats i Kiev, lovar att skicka fler vapen – och bepansrade fordon.
Ukraina • Publicerad 9 april 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll samtal i Kiev under lördagen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll samtal i Kiev under lördagen.Foto: Ukrainska presidentämbetet via AP/TT
Boris Johnson ger tummen upp under mötet med Zelenskyj.
Boris Johnson ger tummen upp under mötet med Zelenskyj.Foto: Ukrainska presidentämbetet via AP/TT

På lördagseftermiddagen meddelades det plötsligt att Storbritanniens premiärminister är på plats i Ukrainas huvudstad Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. En resa som fram till dess varit hemligt.

Den ukrainska ambassaden i Storbritannien lade ut en bild på Twitter med bildtexten "Surprise" (ungefär "överraskning").

Annons

Besöket – ett sätt för Storbritannien att "visa solidaritet med det ukrainska folket", enligt Downing Street – inleddes med ett möte på tu man hand mellan Johnson och Zelenskyj.

På dagordningen stod Storbritanniens långsiktiga stöd till Ukraina och ett nytt stödpaket, med både ekonomiskt och militärt innehåll.

Skicka drönare

I ett uttalande från Johnson, publicerat av Downing Street, hyllas Ukrainas insats i kriget mot Ryssland som "den största militära bedriften det här århundradet".

"Det är på grund av president Zelenskyjs resoluta ledarskap och det odödliga hjältedåd och mod som det ukrainska folket visat upp som har lett till att Putins vidriga mål inte har uppnåtts", säger Johnson.

Han lovar att Storbritannien ska skicka 120 bepansrade fordon samt sjömålsrobotar, plus motsvarande 4,7 miljarder kronor genom Världsbanken. Det är utöver de vapen som Storbritannien så sent som i fredags meddelade att man ska skicka.

Då tillkännagavs att Storbritannien skickar luftvärnsrobotar, pansarvärnsrobotar och drönare till ett värde av motsvarande 1,2 miljarder kronor.

Britterna hyllas

Zelenskyjs rådgivare Andrij Sybiha pekar på Facebook ut Storbritannien som ledande bland nationerna som stödjer Ukraina i kriget.

Efter mötet med Johnson talade Zelenskyj själv i de tongångarna, med en uppmaning till andra västländer.

– Andra demokratiska länder i väst borde följa Storbritanniens exempel, sade han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons