Annons
Nyheter

Jordbruksexporten ökade ifjol

Exporten av jordbruksvaror och livsmedel ökade tydligt förra året, uppger Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 8 april 2022
Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel minskade förra året med 2 procent jämfört med 2020, skriver Jordbruksverket. Arkivbild.
Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel minskade förra året med 2 procent jämfört med 2020, skriver Jordbruksverket. Arkivbild.Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/NTB scanpix/TT

Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel uppgick 2021 till 54 miljarder kronor. Det är en minskning med 2 procent jämfört med året innan, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Siffran exkluderar fisk.

Exporten uppgick förra året till 62 miljarder kronor. Det är en ökning på cirka 8 procent.

Annons

Importen uppgick till 116 miljarder kronor – en ökning på omkring 3 procent jämfört med 2020. Enligt Jordbruksverket är det främst värdet av bland annat oljor, fetter, kött och djurfoder som har ökat.

Jordbruksverket skriver att grannländerna Norge, Danmark och Finland fortfarande är Sveriges viktigaste marknader. Dessa länder står för drygt 45 procent av Sveriges totala exportvärde.

Exporten till Norge ökade i fjol med 10 procent. Ökningen beror främst på en ökning av bland annat tobaksvaror, kaffe, socker och mejeriprodukter.

Exporten till Danmark ökade med 2 procent och till Finland med 8 procent. Ökningen handlar om samma slags produkter som för Norge.

Jordbruksverket meddelade tidigare att kriget i Ukraina kan minska jordbrukets lönsamhet. Samtidigt uppgav myndigheten att det inte finns någon brist på mat i Sverige, men att det kan bli brist på vissa råvaror som livsmedelsföretagen använder som ingredienser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons