Annons
Nyheter

Journalist i Belarus dömd för "extremism"

En belarusisk journalist som arbetar för den polska tv-kanalen Belsat har dömts till fem års fängelse för att ha deltagit i protester mot regimen.
Belarus • Publicerad 3 augusti 2022
En belarusisk journalist som bevakat demonstrationer har dömts till fem års fängelse. Arkivbild.
En belarusisk journalist som bevakat demonstrationer har dömts till fem års fängelse. Arkivbild.Foto: AP/TT

52-åriga Iryna Slaunikava döms för att ha arbetat för en "extremistisk" organisation och ha deltagit i protester mot president Aleksandr Lukasjenko regering. Domen är hårdare än åklagarna krävt.

Belsat, som når belarusier via Youtube, har av regimen förklarats vara extremistisk och Slaunikava är den tredje journalisten som arbetar för bolaget som döms i landet. I fjol dömdes Jekaterina Andrejeva och Darja Tjultsova för att ha koordinerat demonstrationer genom en direktsändning i tv. Andrejeva dömdes i somras på nytt, till åtta års fängelse för förräderi.

Annons

Utöver de tre Belsat-journalisterna sitter 29 journalister frihetsberövade i Belarus, antingen dömda eller i väntan på rättegång.

Belarus journalistförbund protesterar mot domen och säger i ett uttalande att "journalister är inte extremister och oliktänkande är inte ett brott. Myndigheterna fortsätter att förfölja journalister för att de använder sin yttrandefrihet".

I Polens huvudstad Warszawa har två demonstrationer under tisdagen och onsdagen hållits till stöd för Slaunikava.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons