Annons
Nyheter

Ju mer komplex organisation desto mer makt åt tjänstemännen

Nyheter • Publicerad 24 januari 2006

- Vi politiker skulle nog ha lite mer att säga till om, säger Eva Kananen Söderberg (s).

Hon är en av 49 fullmäktigeledamöter där nästan alla ägnar sig åt politiken på sin fritid. Rapporten från Sveriges kommuner och landsting menar hon stämmer ganska bra.

Annons

- Till viss del är det så att tjänstemännen styr. Men jag tycker att politikerna har en del att säga till om också. Det är lite både ock.

Eva Kananen Söderberg är inte främmande för att delvis förändra maktbalansen mellan politiker och tjänstemän. Fast hon anser trots allt att det är ganska bra i Älmhult.

Bodil Hansen (m) framhåller vikten av att som politiker få reda på vad som händer. Även om det ibland inte är så.

- Egentligen är makten politikernas. Men det är inte alltid att man som politiker har insyn i allt som händer i vardagslivet på tjänstemannanivå. Men i förra veckan till exempel spolade vi politiker ett tjänstemannaförslag helt och hållet.

Hon menar därför att det är viktigt att ständigt ställa frågor för att få inblick i frågorna. Att informera sig i tid.

Bodil Hansen anser att balansen mellan politiker och tjänstemän är ganska bra.

- Vi som politiker kan alltid ta tag i de frågor som inte hanteras som vi vill. Är vi inte överens med tjänstemännen kan vi ändra det, säger hon.

Gråzon

Michael Öberg (mp) anser att det är självklart att politikerna som bestämmer. Men allt oftare tar politikerna mål- och inriktningsbeslut och då får tjänstemännen större befogenheter. Därmed är parterna inne och tassar på varandras arena.

Det handlar om en gråzon.

Annons

- Och det är svårt att veta var den gränsen går. Ju mer komplex en organisation är så blir det mer makt åt tjänstemännen. Då är det viktigt att vi politiker ger tydliga besked om förhållningssätt, för ju diffusare direktiven är desto svårare är det för tjänstemännen.

- Men oftast tycker jag att det fungerar bra mellan politiker och tjänstemän, säger Michael Öberg.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons