Annons
Nyheter

Kakabaveh: Sverige viker sig för Erdogan

Den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh är mycket kritisk till regeringens utrikespolitiska deklaration.
Politik • Publicerad 10 juni 2022
Den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh är mycket kritisk till regeringens utrikespolitiska deklaration. Arkivbild.
Den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh är mycket kritisk till regeringens utrikespolitiska deklaration. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Hon anser att deklarationen är en anpassning till Nato utan kritiska ställningstaganden mot Turkiet.

– Det var väldigt olikt Sverige. Det kunde lika gärna ha varit en moderat utrikesminister som läste upp den, säger Kakabaveh.

Annons

Hon är särskilt kritisk till formuleringarna i utrikesdeklarationen om vapenexporten, att "Ett Natomedlemskap kan också förändra förutsättningarna för krigsmaterielexport".

Vapen mot kurder

– Det är oroväckande, eftersom vi vet att Turkiet använder vapnen mot kurderna. Det är för att bekämpa folk i Mellanöstern, minoriteter som vill ha sina mänskliga fri- och rättigheter tillgodosedda, säger hon.

Hon är också kritisk till formuleringarna om att Sverige ska stå starkt tillsammans med likasinnade i kampen mot terrorismen.

– Vi vet att vi har problem i Sverige med "Grå vargarna" som är turkiska fascister och islamiska fundamentalister som Erdogan stödjer, men man pratar inte om det. Då viker man sig för Erdogan och säger att man ska ta tag i terrorismen. Det är pinsamt för en svensk utrikesminister, säger Kakabaveh.

Inte lurad

Men Kakabaveh känner sig inte lurad av Socialdemokraterna kring den överenskommelse som hon slöt med partiet.

– De har inte vikt sig när det gäller stödet till Rojava, det har de inte sagt, säger hon.

Rojava är den autonoma regionen i norra och östra Syrien kontrollerad av kurderna.

Hon tror dock inte att den utrikespolitiska deklarationen kommer att påverka hur hon kommer att rösta om regeringens ändringsbudget i nästa vecka.

Utrikesminister Ann Linde (S) avvisar Kakabavehs påstående att regeringen vikit ned sig för Turkiet.

– Vi för samtal med Turkiet i en konstruktiv anda och vi vill ju komma framåt. Jag har inte sagt någonting om dessa samtal, så vida inte Amineh Kakabaveh är synsk så vet hon inte hur de samtalen går till, säger Linde till TT.

Fakta: Grå vargarna

Grå vargarna är en turkisk militant högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP. De är ökända i Turkiet och Europa och har anklagats för terrorism, våldsdåd och mord.

Frankrike förbjöd 2020 den franska delen av Grå vargarna.

Källa: Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons