Annons
Nyheter

Kameraövervakad återvinning diskuteras

Återvinningsstationerna i Växjö kan komma att kameraövervakas.
- Vi undersöker just nu saken, säger Rui Rhodes, regionchef för Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Som Smålandsposten berättat kastar folk inte bara förpackningar och papper på återvinningsstationerna. Även trädgårdsavfall, men också hushållssopor- och järnskrot har hittats på stationerna i Växjö.

Folk fortsätter att kasta förbjudna sopor på återvinnings-

Annons

stationerna runt om i landet trots att så kallade sopspioner dokumenterar och undersöker olagligt dumpat avfall för att försöka spåra syndarna.

Värst drabbade

Flest miljöbrott av detta slag sker i storstäderna och Förpacknings och tidningsinsamlingen vill nu övervaka de värst drabbade återvinningsstationerna i Malmö. Övervakningen ska ske med kamera vilket man nu ska söka tillstånd hos länsstyrelsen för.

Och enligt Rui Rhodes är det inte uteslutet att kameror i framtiden monteras upp även vid återvinningsstationer i andra delar av landet, exempelvis Växjö.

Inget tillstånd

- Så här spontant kan jag inte se att det är speciellt integritetskränkande med denna kamera-övervakning, säger Lars Sundgren vid länsstyrelsen i Skåne.

Sundgren säger att vissa bostadsbolag velat övervaka sina privata "miljöhus" där hyresgästerna sorterar sopor.

- Men då krävs inget tillstånd eftersom enbart hyresgästerna, inte allmänheten, har tillträde dit.

Då räcker det med att meddela på anslag att området övervakas av kamera, menar han.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons