Annons
Nyheter

Kamp mot klockan för höjd samtyckesgräns

Barn så unga som tolv år kan enligt filippinsk lag ge samtycke till sex. En lag som skyddar förövare, anser kritiker som nu kämpar för att höja åldersgränsen till 16.
Filippinerna • Publicerad 11 juli 2021
Filippinska barn i Quezon City på ön Luzon i juni. Barnen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
Filippinska barn i Quezon City på ön Luzon i juni. Barnen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.Foto: Basilio Sepe/AP/TT

Sexuella övergrepp mot barn utgör ett omfattande problem i Filippinerna, rapporterar CNN. Kritiker mot lagen menar att barn så unga som tolv år omöjligen kan samtycka till sex, och dessutom är lätta att hota till tystnad. Dessutom vet så unga barn sällan hur man kallar på hjälp eller polisanmäler ett övergrepp.

Aktivister – som kämpat för en förändring sedan 1980-talet – hävdar att den låga åldersgränsen för samtycke bidrar till landets omfattande sexhandel och höga siffror gällande tonårsgraviditeter.

Ökat under pandemin

Annons

Enligt officiell statistik från 2016 blir en filippinsk kvinna eller barn våldtaget var 53:e minut. Rapporter pekar dessutom mot att sexbrott har ökat lavinartat under pandemin.

– Vi tror att det är mycket värre – framför allt att sexuella övergrepp på barn är mycket vanliga, säger Arlene Brosas från partiet Gabriela Women's Party som kämpar för kvinnors rättigheter i landet.

Den filippinska åldersgränsen för samtycke är lägst i världen efter Niger, där gränsen är elva år. I merparten av världens länder är gränsen satt vid 16 år. Kampen för att höja åldersgränsen fick en skjuts framåt i fjol, då det filippinska representanthuset med överväldigande majoritet röstade för att höja åldern till just 16.

Lång väg kvar

Lagförslaget innehåller även en rad andra förändringar för att stärka juridiska processer och ge bättre stöd till offer, men mycket återstår innan förslaget blir till lag. Och det är en kamp mot klockan – om mindre än ett år är det dags för presidentval i Filippinerna, och om lagen inte klubbats innan dess måste lagstiftarna börja på ny kula.

Brottsbalken från 1930 är en av de äldsta i landet, enligt Selena B Fortich vid Plan International i Filippinerna.

– Den har många uråldriga stadgar – många som inte borde existera i ett modernt samhälle, säger hon till CNN.

I en studie genomförd 2015 uppgav 3,2 procent av filippinier mellan 13 och 24 att de våldtagits i barndomen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons