Annons
Nyheter

"Känslan när såret läkt går inte att beskriva"

När Anna Sjögren låg på sjukhus med rosfeber slog det också upp ett stort bensår på underbenet.
Det gjorde ont och sved och ville inte läka.
Sjuksköterskorna betvivlade att hon skulle bli av med det, men undersköterskorna på äldreboendet Kvarngården gav sig sjutton på att hjälpa henne. Och det lyckades.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2006
Anna Sjögren är lite orolig för att såret ska komma tillbaka, men Maj Petersson försäkrar att det kommer att gå bra.
Anna Sjögren är lite orolig för att såret ska komma tillbaka, men Maj Petersson försäkrar att det kommer att gå bra.Foto: 

Efter tre månader var såret läkt och själva blev de nominerade till ett kvalitetspris i konkurrens med andra projekt från olika branscher.

- Jag är tacksam, ni fick allt ligga i. De smörjde och donade, säger Anna Sjögren och kramar hårt undersköterskan Maj Peterssons hand.

Annons

Omsorgsförvaltningen i Växjö kommun använder sedan 2003 något som kallas Genombrottsmodellen för att höja kvaliteten i vården.

Arbetsteam på olika enheter har arbetat med sårvård, nutrition, demensvård, fallprevention och brukarinflytande.

Den teoretiska grunden kommer från en amerikansk statistiker vid namn Tom Nolan, vars modell uppmärksammats också av andra vårdgivare i Sverige.

Goda exempel

I Växjö kallas det Goda exempel och går ut på att personalen gemensamt sätter ett mål och sedan prövar och utvärderar olika vardagsnära lösningar. Man prövar och testar, ända tills genombrottet kommer och målet uppnås.

- Det här är faktiskt rysligt bra och modellen är inte alls svår även om den verkar torr vid första anblicken. Man börjar jobba systematiskt, säger undersköterskan Marie Olsson.

- Just att man bokar in datum för möten där man tillsammans utvärderar det som gjorts är viktigt. Det här höjer undersköterskornas status. Känslan när

såret var läkt går inte att beskriva, säger Maj Petersson och ler.

Teamet på fyra personer prövade att föra sårvårdsjournal, lägga om såret med rätt intervall, smärtlindring (vilket i sig gör att sår läker bättre), att begränsa antalet personer som gjorde omläggningar och att höja näringsvärdet i maten - Anna Sjögren fick äta mer ägg och sill, och så fick hon näringsdryck.

Som ett sista steg ingick att sprida kunskaperna till alla andra på arbetsplatsen.

Men teamet har också föreläst för omsorgsnämnden och på Kvalitetsmässan i Göteborg, där deras arbete var ett av 16 nominerade i hela landet.

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons