Annons
Nyheter

Känsliga uppgifter läckta om tusentals läkare

Brott • Publicerad 16 december 2020
Hyrläkarföretaget Läkarleasing krävs på pengar. Känsliga uppgifter om tusentals läkare och sköterskor har läckts. Arkivbild.
Hyrläkarföretaget Läkarleasing krävs på pengar. Känsliga uppgifter om tusentals läkare och sköterskor har läckts. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ett av Sveriges största hyrläkarföretag, Läkarleasing, har drabbats av en omfattande läcka, rapporterar SVT Nyheter.

Någon eller några har kommit över en databas med uppgifter om mer än 12 000 svenska och norska läkare och sjuksköterskor. Informationen har sedan skickats till SVT och Datainspektionen av en anonym avsändare.

Annons

Databasen innehåller känsliga uppgifter om löner och löneanspråk från läkare och sköterskor, omdömen om enskilda personer samt i vissa fall lösenord.

Läkarleasing uppger för SVT att man tagit emot krav på lösesummor. Man har också mottagit hot om att informationen ska läggas upp på nätet inom kort.

Vårdbemanningsföretaget har gjort en anmälan till Datainspektionen om att data har stulits. Man har också gjort en polisanmälan efter misstankar om att en tidigare anställd kan ha kommit över informationen olovligen.

"Detta är djupt olyckligt och vi bedömer situationen som mycket allvarlig", skriver företaget i ett mejl till SVT Nyheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons