Annons
Nyheter

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller besöka publika evenemang.
Avgående förbundskansler Angela Merkel skärper tonen med lagförslag i Tyskland.
Tyskland • Publicerad 2 december 2021
Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel, med tillträdande förbundskansler Olaf Scholz strax bakom, har i samråd med förbundsländernas ledare beslutat att skärpa kraven om vaccinering.
Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel, med tillträdande förbundskansler Olaf Scholz strax bakom, har i samråd med förbundsländernas ledare beslutat att skärpa kraven om vaccinering.Foto: John Macdougall/poolfoto via AP/TT

Förbundskanslerns utspel på torsdagen gjordes efter ett möte mellan den federala regeringen och representanter för Tysklands förbundsländer.

Det fanns dessutom en intensitet i förslagen, då Tyskland ser hur smittokurvorna pekar uppåt med omkring 74 000 nya fall under en 24-timmarsperiod.

"Nationell solidaritet"

Annons

– Läget i vårt land är allvarligt, sade konservativa förbundskanslern Merkel enligt AP, och relaterade de för Tyskland drastiska åtgärderna med att det är "en handling av nationell solidaritet".

Socialdemokraten Olaf Scholtz, som väntas bli utsedd till ny förbundskansler den 8 december, ställer sig också bakom förslagen. Han vill dock se ett etiskt tillägg om att förbundsdagens ledamöter får samvetsrösta, i stället för att följa sitt partis linje, skriver Der Spiegel.

Munskydd i skolor

Federala beslut om till exempel obligatorisk vaccinering är mycket känsligt i Tyskland, med tanke på dess historia med totalitära och auktoritära regimer.

Merkel underströk att förslagen måste dryftas i en rejäl debatt i parlamentet, förbundsdagen, samt granskas av landets mäktiga etiska kommitté.

En lag skulle kunna bli beslutad om redan i februari, trodde den avgående förbundskanslern. Hon lade till att hon själv skulle rösta för förlaget i fall hon satt kvar i förbundsdagen.

Vid mötet enades man också om att kräva användning av munskydd i skolor, införa nya begränsningar för publika sammankomster, samt försöka påskynda vaccinering genom att tillåta att apotekare och tandläkare vaccinerar, skriver tidningen Frankfurter Allgemeine.

Människor som avböjer vaccinering med två doser skulle, enligt förslaget, bara få vistas i butiker som säljer livsmedel och andra nödvändiga varor.

Ungefär 69 procent av landets drygt 83 miljoner invånare har låtit vaccinera sig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons