Annons
Nyheter

Långa köer på Arlanda – igen

Kökaoset på Arlanda fortsätter. Även under söndagen var flygplatsen full av resenärer som trängdes för att till slut kunna ta sig till flygplanen.
Resor • Publicerad 12 juni 2022
Under helgen har köerna ringlat sig långa till säkerhetskontrollerna på Arlanda flygplats.
Under helgen har köerna ringlat sig långa till säkerhetskontrollerna på Arlanda flygplats.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi har periodvis haft ett stort tryck på hela flygplatsen, och framför allt på morgonen och kring lunchtid. Och tyvärr periodvis alldeles för långa köer, säger Robert Pletzin, presstalesperson på Swedavia.

Söndagsmorgonen startade med att vägen till terminal 5 stängdes av. Arlanda Express fick inte släppa av passagerare på närmaste station och ankommande resenärer dirigerades om till terminal 2 och 4.

Lugnare eftermiddag

Annons

Men under dagen har trafiken kunnat rulla på som vanligt. Även inne på flygplatsen har det gått från tidvis långa köer, med en dryg timmes väntetid att ta sig till säkerhetskontrollen, till en lugnare eftermiddag.

– Just nu har vi full kapacitet i säkerhetskontrollen, och det flyter på. Och vi har väntetider i säkerhetskontrollen på 20–30 minuter i terminal 5, säger Robert Pletzin på eftermiddagen.

Av rädsla för att missa sitt flyg på grund av problemen med långa köer till bagageinlämning och säkerhetskontrollen på Arlanda är folk ute i mycket god tid. Vissa är på plats redan åtta timmar före avgång, och det är i alldeles för god tid, enligt Swedavia.

– De flesta flygbolag rekommenderar att man är på plats mellan två till tre timmar före avgång, och det viktiga i den här situationen är att i det här läget att man inte kommer för tidigt. För det bidrar också till trängseln i terminalen, säger Robert Pletzin.

Information om kötider

På Swedavias hemsida går det att få information om hur långa köerna på flygplatsen är, men när kötiden är längre än 45 minuter pausas informationen. Det har enligt Swedavia med mätningssystemet att göra, och att tiden inte blir tillförlitlig när kötiden är så lång. Informationen slås sedan på igen när kötiderna är 45 minuter eller kortare.

Polisen har under söndagen varit på plats på Arlanda för att stötta vid behov. Swedavia har också kallat in extrapersonal för att hjälpa resenärer när de kommer till flygplatsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons