Annons
Nyheter

Kapsejsade jägare räddade i skärgården

Fem jägare vars båt kapsejsade i Tjust skärgård utanför Västervik hade änglavakt på trettondagen.
Tack vare en uppmärksam privatperson kunde de räddas ur det iskalla vattnet.
Olyckor • Publicerad 6 januari 2023
Fem personer hamnade i vattnet i skärgården utanför Västervik, men samtliga klarade sig. Arkivbild.
Fem personer hamnade i vattnet i skärgården utanför Västervik, men samtliga klarade sig. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var under förmiddagen som båten de fem personerna färdades i kapsejsade, strax utanför Lilla Rätö. Som tur var för dem såg en person på ön vad som hade hänt och larmade räddningstjänsten.

– Han hade i sin tur kontakt med en kompis som var ute med båt och försökte hjälpa dem, säger Anders Larsson vid Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC).

Annons

Räddningstjänsten, kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet tillkallades. Räddningstjänsten var först på plats och tillsammans med kompisen i privatbåten lyckades de få upp personerna ur vattnet.

– De var ganska nedkylda, säger Anders Larsson.

Två av dem låg i vattnet så länge som 20 minuter. Temperaturen i luften är strax under nollan och enligt JRCC blåste det 15 meter i sekunden på sjön.

Samtliga har förts till sjukhus med ambulans, men de uppges må relativt bra.

– Det hade kunnat sluta mycket värre om fritidsbåten inte hade varit där, säger Larsson.

Båten ska bärgas av Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons