Annons
Nyheter

Kärnvapentester kan ha förändrat vädret

Miljö • Publicerad 13 maj 2020
Elektriska laddningar som uppstår i samband med kärnvapenexplosioner kan påverka molnbildningen flera hundra mil bort. Arkivbild.
Elektriska laddningar som uppstår i samband med kärnvapenexplosioner kan påverka molnbildningen flera hundra mil bort. Arkivbild.Foto: Prof Giles Harrison, University of Reading/TT

Provsprängningarna av kärnvapen under kalla kriget kan ha påverkat nederbörden på platser flera hundra mil från testområdena. Det har en grupp forskare vid University of Reading i Storbritannien kommit fram till genom att samköra uppgifter om kärnvapensprängningar under perioden 1962–1964, på bland annat öar i Stilla havet och i amerikanska Nevadaöknen, med meteorologiska arkivuppgifter från väderstationer i London och Skottland.

I samband med sprängningarna var molnen mer kompakta och det kom i genomsnitt 24 procent mer nederbörd per dag än annars. Forskarna förklarar detta med att radioaktiviteten från sprängningarna gav upphov till elektriska laddningar, som i sin tur påverkade droppbildningen inuti molnen.

"Trots att sprängningarna skedde så långt bort spred sig den radioaktiva föroreningen snabbt i atmosfären", skriver forskarna i ett pressmeddelande till artikeln som publiceras i Physical Review Letters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons