Annons
Nyheter

Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserad

Katolska kyrkan i Göteborg har utsatts för vandalisering.
Brott • Publicerad 13 november 2020
Kyrkoherde Tobias Unnerstål (tv) i samtal med polisen sedan Katolska kyrkan i Göteborg utsatt för vandalism. Bland annat har psalmböcker har vräkts ut över golvet.
Kyrkoherde Tobias Unnerstål (tv) i samtal med polisen sedan Katolska kyrkan i Göteborg utsatt för vandalism. Bland annat har psalmböcker har vräkts ut över golvet.Foto: Max Skalenius
– Det finns några saker som tyder på att det finns en ilska riktad mot oss. Det var framför allt man slitit bort allt som fanns på altaret, säger kyrkoherde Tobias Unnerstål.
– Det finns några saker som tyder på att det finns en ilska riktad mot oss. Det var framför allt man slitit bort allt som fanns på altaret, säger kyrkoherde Tobias Unnerstål.Foto: Max Skalenius
En minnesplats för dem som avlidit under året har också vandaliserats.
En minnesplats för dem som avlidit under året har också vandaliserats.Foto: Max Skalenius

Det var på fredagen, strax efter lunch, som någon eller några tog sig in i kyrkan. Allt som stod på altaret revs ned, stolen där prästen brukar sitta vältes och psalmböcker kastades ut över golvet.

– Det kan ju vara någon som fått ett utbrott. Men det finns några saker som tyder på att det finns en ilska bakom riktad mot oss, framför allt att man slitit bort allt som fanns på altaret, säger kyrkoherden.

Annons

I den katolska traditionen är altaret en betydelsefull plats och föremålen som står det vördas med respekt.

– Altaret rör ingen utom prästen. Det gör ett djupt intryck på oss som troende, säger Tobias Unnerstål.

Polisen kallades till kyrkan och ett anmälan om skadegörelse har upprättats.

– Men kyrkan har inte tagit emot några hot eller brev eller så, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Max Skalenius såg några personer gå in kyrkan när han just hade lämnat den.

– Men det är inte säkert att det är de. En man var den siste jag såg gå in. Men det kan också ha varit en kvinna som kom just innan. Jag har lämnat signalement till polisen, säger han.

Inne i kyrkan har ett ljuskapell också vandaliserats, en minnesplats för dem som avlidit under året. Dit kan församlingsmedlemmar komma för att be för sina döda släktingar och tända ljus. Nu är hela platsen nedsprutad med en brandsläckare.

– Det kändes fullständigt respektlöst, säger en upprörd Tobias Unnerstål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons