Annons

Kina deltar i möte om Ukrainafred i Jidda

Kina deltar i det stora fredsmöte om Ukraina som i helgen hålls i Saudiarabien. Peking har dröjt med besked in i det sista.
Nu är det också klart vem som representerar Sverige.
Ukrainakriget • Publicerad 4 augusti 2023
Kina skickar sitt särskilda sändebud Li Hui till Saudiarabien för fredsmötet om Ukraina. Arkivbild.
Kina skickar sitt särskilda sändebud Li Hui till Saudiarabien för fredsmötet om Ukraina. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Kina skickar sitt särskilda sändebud Li Hui till saudiska Jidda. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin sajt, med hänvisning till Kinas utrikesdepartement.

"Kina är villigt att arbeta med det internationella samfundet för att fortsätta spela en konstruktiv roll för att främja en politisk lösning på krisen i Ukraina", säger Wang Wenbin, departementets talesperson, i ett uttalande.

Annons

Ett liknande möte hölls i Köpenhamn i juni och då tackade Kina – som har en viktig roll med sina kontakter med alla sidor – nej till inbjudan, enligt Skynews.

Tvådagarsmötet i saudiska Jidda har beskrivits som en sondering inför ett framtida toppmöte, där stats- och regeringschefer ska försöka mejsla fram ett slut på Rysslands anfallskrig. Ryssland är dock inte tillfrågat i nuläget, men initiativet stöds av Ukraina.

Ett 30-tal andra länder ska delta, däribland USA, Brasilien, Indien, Polen, Sydafrika och Sverige.

Sverige representeras av Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare, meddelar UD:s presstjänst till TT.

Tidigare på fredagen blev det också klart att Danmark deltar i mötet.

Den danska delegationen leds av Barbara Bertelsen och Anders Tang Friborg, högt uppsatta medarbetare till statsminister Mette Frederiksen respektive utrikesminister Lars Løkke Rasmussen. Det rapporterade nyhetsmediet Mandag Morgen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons