Annons
Nyheter

70 kinesiska flyg övar på att omringa Taiwan

Tiotals kinesiska krigsfartyg och stridsflygplan simulerar attacker mot Taiwan under den andra dagen av Kinas militärövning. Den tre dagar långa övningen går ut på att omringa Taiwan.
Kina/Taiwan • Publicerad 9 april 2023
Kinesiska soldater som deltar i övningen i en ledningscentral för ballistiska robotar.
Kinesiska soldater som deltar i övningen i en ledningscentral för ballistiska robotar.Foto: CCTV/AP/TT

Elva kinesiska stridsfartyg och 70 flygplan har upptäckts runt ön, enligt Taiwans försvarsdepartement som noga följer Kinas övning.

Kinas övning sker i luften och till havs i Taiwansundet, vid öns norra och södra kuster och öster om den, uppger den kinesiska armén. Syftet är att visa Taiwan och omvärlden Kinas militära styrka.

Annons

Enligt statlig kinesisk tv övar Kina på att omringa Taiwan. Man har "simulerat gemensamma precisionsattacker mot viktiga mål på ön Taiwan och vattnen runt omkring", rapporterar tv-kanalen CCTV.

– Övningen är nödvändig för att säkra Kinas nationella suveränitet och territoriella integritet, säger arméns talesperson Shi Yin.

"Är lite orolig"

I Taipei är 73-årige Donald Ho ute och tränar i en park på morgonen.

– Jag är lite orolig, jag skulle ljuga om jag sade att jag inte är det. Om ett krig bryter ut kommer båda sidor att lida mycket, säger han.

Tre fartyg från Taiwans amfibiespanings- och patrullenhet övervakar Matsuöarna nära Kinas fastland, en ögrupp som tillhör Taiwan. Flera Mirage 2 000-stridsplan har även setts lyfta av nyhetsbyrån AFP:s reporter på flygbasen Hsinchu i norra Taiwan.

Taiwan besvarar den kinesiska övningen på ett "lugnt och samlat sätt", enligt landets försvarsdepartement.

Fördömts av Taipei

Den kinesiska övningen inleddes sedan Taiwans president Tsai Ing-Wen tidigare i veckan träffat USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Fastlandskina och uppfattar all kommunikation mellan USA och Taiwan som en provokation.

Kinas agerande har fördömts från Taipei. Från Washington, som säger att man "noggrant följer Pekings förehavanden", kommer uppmaningar om återhållsamhet.

Försvarsdepartementet i Taipei anser att Kinas militärövning hotar stabiliteten i regionen.

Enligt ett uttalande använder Kina "president Tsais besök i USA som en ursäkt för att genomföra militärövningar som allvarligt hotar freden, stabiliteten och säkerheten i regionen".

Fakta: Taiwan

När Mao Zedongs kommunister vunnit det kinesiska inbördeskriget 1949 flydde förlorarsidan, nationalistpartiet KMT, till Taiwan tillsammans med två miljoner fastlandskineser.

Där upprättade nationalisterna Republiken Kina medan kommunisterna utropade Folkrepubliken Kina på fastlandet. KMT:s ledare, general Chiang Kai-Shek, styrde landet auktoritärt, utan fria val och fri press.

1987 upphörde de militärlagar som gällt på Taiwan och ett flerpartisystem infördes.

Taiwan har i dag 23,5 miljoner invånare och är en demokrati med yttrandefrihet och fria val.

Öriket har en välfungerande ekonomi och är världsledande tillverkare av högteknologiska produkter.

Taiwan fungerar som en självständig stat, men erkänns endast av ett fåtal länder.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons