Annons
Nyheter

Kina: Samarbete stoppas, Pelosi ska straffas

Kinas militärövningar runt Taiwan innebär en "markant upptrappning", säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Kina svarar med att bryta flera samarbeten och avisera sanktioner mot den amerikanska toppolitikern Nancy Pelosi efter hennes besök i Taiwan.
Asien • Publicerad 5 augusti 2022
Fartyg passerar genom Taiwansundet på fredagen.
Fartyg passerar genom Taiwansundet på fredagen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

– Detta provokativa agerande innebär en markant upptrappning, säger Blinken vid en presskonferens i Phnom Penh, syftande på Kinas omfattande militärövningar runt Taiwan.

Övningarna beskrivs i sin tur som en reaktion på att Pelosi i veckan, under en asiatisk rundresa, stannade till i Taiwan. Och Kina stannar inte där. På fredagen meddelade utrikesdepartementet i Peking att Pelosi och hennes närstående ska utsättas för sanktioner – straffåtgärder som dock inte närmare specificerades.

Annons

Även en rad pågående samarbeten bryts. Det handlar bland annat om olika former av kontakter mellan militära befälhavare, samt koordinering kring brottsutredningar och klimatförändringar, heter det.

Kina har under veckan satt in stridsflyg och stridsfartyg i stora övningar nära Taiwan där man även använt skarp ammunition. Mobiliseringen beskrivs som ett svar på talman Pelosis besök i Taiwan, som Kina anser som sitt eget territorium.

– Talmannens besök var fredligt. Det finns ingenting som berättigar denna extrema, oproportionerliga och upptrappande militära reaktionen, säger Blinken.

Spänd stämning

Han är i Kambodja för att delta vid möten med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Även Kinas och Rysslands utrikesministrar finns på plats. När mötet inleddes kunde Kinas Wang Yi ses ge en klapp på axeln till sin ryske kollega Sergej Lavrov, som hälsade tillbaka. Blinken gav dock ingen av dem ens en blick då han kom in i lokalen.

Han väntas inte hålla några enskilda möten med vare sig Yi eller Lavrov men säger att situationen kring Taiwan lett till intensiv kommunikation under Asean-mötet.

Även EU dras in i grälet. Det kinesiska utrikesdepartementet uppger att man kallat upp diplomater från flera europeiska länder för att framföra en protest mot kritiska uttalanden från stormaktsklubben G7 och från EU om Kinas militärövningar i Taiwansundet.

"Kränkning"

Kritiken beskrivs som "omotiverad inblandning i Kinas interna angelägenheter".

– Pelosis besök i Taiwan innebär ett uppenbart politiskt falskspel och utgör en flagrant och allvarlig kränkning av Kinas suveränitet och territoriella integritet, säger Deng Li vid det kinesiska utrikesdepartementet.

På fredagsmorgonen korsade kinesiska fartyg och flyg den så kallade medianlinjen i Taiwansundet, uppger det taiwanesiska försvarsdepartementet. Medianlinjen ligger normalt sett på lika avstånd mellan två staters kuster och markerar en gräns för hur långt deras territorialhav får utsträckas, om inget annat finns avtalat.

Medianlinjen i Taiwansundet har under årtionden fungerat som en inofficiell buffertzon mellan Kina och Taiwan, skriver nyhetsbyrån AP.

Annons

Kina har tidigare kallat upp USA:s ambassadör i protest mot Pelosis besök. Talmannen för USA:s representanthus lämnade Taiwan i onsdags och har därefter besökt Sydkorea och Japan.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons