Annons
Nyheter

Kina: Nära 60 000 döda i covid under en månad

Efter hård kritik rapporterar Kinas hälsomyndigheter nu om upp emot 60 000 dödsfall med kopplingar till coronaviruset under drygt en månad.
Kina • Publicerad 14 januari 2023
Dödsfallsstatistiken är den första som släpps sedan Kina lättade på covidrestriktionerna i slutet av förra året. Arkivbild.
Dödsfallsstatistiken är den första som släpps sedan Kina lättade på covidrestriktionerna i slutet av förra året. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Statistiken är den första som offentliggjorts sedan Kina i början av december lättade på coronarestriktionerna i landet och antalet smittade snabbt började öka.

Efter det har Kina upprepade gånger kritiserats för att inte redovisa tillförlitlig statistik över nya smittfall och antal döda i covid – trots krav från bland annat Världshälsoorganisationen WHO.

Annons

Totalt har 59 938 covidrelaterade dödsfall registrerats mellan den 8 december och den 12 januari, enligt Jiao Yahui, representant för Kinas nationella hälsokommission (NHC).

Enligt myndigheterna ska dessa dödsfall ha inträffat på sjukhus – vilket betyder att det totala antalet sannolikt är mycket högre.

Medelåldern för de som har avlidit är 80,3 år och över 90 procent av de som har dött är över 65 år, enligt myndigheterna.

Miljontals människor över 60 år i Kina är ovaccinerade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons