Annons
Nyheter

Kina och Australien i möte – efter tre år

Den kinesiske försvarsministern Wei Fenghe mötte under söndagen sin australiske motpart Richard Marles i Singapore för första gången efter tre års kyliga relationer länderna emellan.
Singapore • Publicerad 12 juni 2022
Kinas försvarsminister Wei Fenhge mötte sin australiske motpart Richard Marles i helgen i Singapore.
Kinas försvarsminister Wei Fenhge mötte sin australiske motpart Richard Marles i helgen i Singapore.Foto: AP/TT

Samtalen mellan parterna, som skedde under försvarsforumet Shangri-La Dialogue i Singapore, beskrevs som "ett viktigt första steg" efter att länderna de senaste åren upplevt en period av frostiga relationer. Detta bland annat efter att Australien stoppat den kinesiska telekomjätten Huawei från att bygga landets 5G-nätverk.

"Australiens och Kinas relation är komplex, och just därför är det också mycket viktigt att vi för en dialog i dagsläget", sade den australiske försvarsministern efter mötet.

Annons

Ingen kommentar har ännu lämnats från kinesiska regeringskällor.

Taiwan het fråga

Under försvarsforumet har den kinesiske försvarsministern även träffat sin amerikanske motpart Lloyd Austin och då bland annat diskuterat Taiwan.

Under söndagen bemötte också Wei Fenghe ett tidigare uttalande från Austin, där den amerikanske försvarsministern sagt att Kina måste avstå från "ytterligare destabiliserande åtgärder" mot Taiwan.

– Vi kommer till varje pris att slåss för att stoppa Taiwans självständighet – och vi kommer inte att ge oss. Ingen ska någonsin underskatta den kinesiska arméns beslutsamhet och förmåga att bevaka sin territoriella integritet, sa den kinesiske utrikesministern.

Första ministermötet

Taiwan fungerar i praktiken som en självständig stat och har inofficiella kontakter som motsvarar diplomatiska band med många länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Mötet mellan de kinesiska och amerikanska försvarsministrarna var det första sedan Austin, som utsågs till försvarsminister i januari 2021, tillträdde sin post.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons