Annons
Nyheter

Kina: Ryssland vår viktigaste partner

Kinas utrikesdepartement betraktar Ryssland som landets "viktigaste strategiska partner" trots den ryska invasionen i Ukraina.
Ukraina • Publicerad 7 mars 2022
Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.
Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/Officiellt kinesiskt foto via AP/TT

Det säger utrikesminister Wang Yi som underlåter att undvika att fördöma ryska angrepp.

Wang Yi sade på måndagen att relationen till Moskva är "en av de mest avgörande bilaterala relationerna i världen".

Helgjuten vänskap

Annons

– Det spelar ingen roll hur oroligt det internationella landskapet är, vi kommer att behålla vår strategiska hållning och driva utvecklingen av ett omfattande sino-ryskt partnerskap i en ny era, sade han på en presskonferens i samband med ett parlamentsmöte.

– Vänskapen mellan de två folken är helgjuten, fortsatte han.

Wang Yis kommentar följs noggrant av internationella bedömare, och ses som en fortsättning på det gemensamma uttalande som Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin gjorde den 4 februari, i samband med OS-invigningen.

En nyckelmening då fastslår "ett ömsesidigt stöd skydd av våra grundläggande intressen". Ryssland säger att landet stödjer Kinas åsikt att Taiwan är en "oskiljbar del av Kina, och att (Ryssland) motsätter sig ett oberoende Taiwan".

Ukraina och Taiwan

Men utrikesminister Wang Yi sade också att det råder grundläggande skillnader mellan Ukraina och Taiwan, då Taiwan är "är oskiljbar från Kina."

Uppgifter gör dock gällande att Peking är besviket på Moskva, då man inte informerats i förhand om invasionen, och att Kina därför uttrycker krav riktade till Moskva om förhandlingar och att ett lands suveränitet ska respekteras.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade på en presskonferens i Litauens huvudstad Vilnius på måndagen att Kinas handlande strider mot landets löfte om att stödja stabilitet och respektera länders oberoende.

I Bryssel sade Peter Stano, som är EU-kommissionens talesperson i utrikesfrågor att man vill se ett ökat agerande från kinesisk sida, till exempel som medlare, med målet att få ett slut på de ryska aggressionerna i Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons