Annons
Nyheter

Kina styr studenter i Sverige med hemligt avtal

Kinesiska forskarstudenter i Sverige som antagits via programmet Chinese Scholarship Council (CSC), som drivs av regimen i Kina, måste skriva under hemliga avtal där det krävs att de ska vara lojala mot kommunistpartiet, visar en granskning från .
Utbildning • Publicerad 12 januari 2023
Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Arkivbild.
Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I det juridiskt bindande avtalet, som tidningen tagit del av, framgår det att forskarstudenterna måste "tjäna regimens intressen" och aldrig delta i "aktiviteter" som går emot myndigheternas vilja. Ett brott mot avtalet innebär en risk att familjemedlemmar i Kina hamnar i ekonomisk skuld till staten.

Ett av de svenska lärosäten som länge tagit tagit emot forskarstudenter från CSC är Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), där DN identifierat minst 30 doktorander som tagits emot de senaste åren.

Annons

Enligt Stefan Östlund, vice rektor för internationella relationer på KTH, för man samtal med Karolinska institutet och CSC om skrivelserna, men universitetet har genom åren aldrig fått några signaler om att studenter skulle ha farit illa.

Vid universiteten i Lund och Uppsala tar man inte längre in CSC-studenter efter att det för ett par år sedan uppdagats att en forskarstudent i Lund skrivit under ett kontrakt där det framgick att anhöriga i hemlandet riskerade att bli skadeståndsskyldiga om studenten inte fullföljde sin utbildning.

Karolinska institutet pausade nyligen sitt samarbete med CSC tillfälligt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons