Annons
Nyheter

Kina: Våldsam attack mot kvinnor väcker vrede

Nio personer har gripits, misstänkta för våldsamma attacker mot en grupp kvinnor, på en restaurang i den nordliga Hebeiprovinsen i Kina.
Kina • Publicerad 12 juni 2022

Bilder från en övervakningskamera har blivit virala och väckt stor upprördhet i Kina – och på flera andra håll i världen.

Händelsen ägde rum på en grillrestaurang i staden Tangshan i fredags. Bilder visar en man som närmar sig ett bord där fyra kvinnor sitter tillsammans. Mannen lägger sin hand på en av kvinnornas bakdel och kvinnan försöker avvisa honom flera gånger. Mannen blir arg och börjar slå kvinnan som tvingas försvara sig. Under det följande bråket kommer ytterligare en grupp män in i restaurangen och börjar slå kvinnan och hennes väninnor. Bland annat knuffas kvinnorna mot golvet och utsätts för sparkar och slag. En man kastar också en stol mot kvinnorna.

Annons

Bilder, som tagits utanför restaurangen, visar hur männen drar den kvinna som först attackerades ut ur lokalen för att fortsätta misshandeln där.

Videofilmerna och bilderna från attacken mot kvinnorna hade på söndagen haft mer än 68 miljoner visningar på sociala medier.

Den brutala misshandeln har åter aktualiserat debatten om kvinnofientlighet och kvinnomisshandel i Kina. Traditionellt har sådana frågor ansetts privata och vara familjeangelägenheter. Men ett antal händelser på senare tid har uppmärksammat problemen. Bland annat väckte ett fall tidigare i år, där en kvinna hittats fastkedjad i en liten skrubb på den kinesiska landsbygden, stor upprördhet, även internationellt.

Under lördagen greps nio misstänkta för restaurangattacken, enligt ett uttalande från myndigheterna som publicerats på den kinesiska motsvarigheten till Twitter, mikrobloggen Weibo.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons