Annons
Nyheter

Kina varnar USA: "Hotar freden i regionen"

USA:s utökade militära närvaro i Filippinerna hotar freden och stabiliteten i regionen, hävdar Kina.
Peking blir samtidigt alltmer uppretat inför onsdagens högnivåmöte mellan USA och Taiwan.
Kina/USA • Publicerad 4 april 2023
Taiwans president Tsai Ing-Wen i New York i torsdags, före en rundresa i Centralamerika.
Taiwans president Tsai Ing-Wen i New York i torsdags, före en rundresa i Centralamerika.Foto: John Minchillo/AP/TT

– Av egenintresse bibehåller USA sitt nollsummetänkande och fortsätter att stärka sin militära närvaro i regionen, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Mao Ning.

I måndags meddelade Filippinerna att USA får tillgång till fyra nya militärbaser runtom i önationen. Beskedet är ett led i ett avtal som redan 2014 slöts mellan sedan länge nära allierade Washington och Manila.

Annons

Den utökade amerikanska närvaron kommer oundvikligen att leda till ökad militär spänning i närområdet, hävdar Peking. En av de fyra baserna ligger i den nordliga provinsen Cagayan, bara runt 40 mil från Taiwan. En annan är belägen på ön Balabac nära Sydkinesiska havet.

Kina uttrycker samtidigt irritation angående onsdagens väntade möte mellan Taiwans president Tsai Ing-Wen och det amerikanska representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy i Los Angeles. Peking ser Taiwan som en del av Fastlandskina och ser all kommunikation mellan USA och Taiwan som en utmaning och provokation.

Peking har upprepade gånger hotat med motåtgärder om Tsai och McCarthy möts. Den planerade träffen sker under Tsais mellanlandning efter statsbesök i Belize och Guatemala, Taiwans kvarvarande allierade i Centralamerika.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons