Annons
Nyheter

Kina: Vi måste satsa mer på försvaret

Kina måste fortsätta satsa mer på försvaret. Det är beskedet inför den årliga folkkongressen i Peking som drar i gång på söndag.
– Kinas försvarsutgifter är lägre än genomsnittet i världen och ökningen är lämplig och rimlig, säger Wang Chao, talesperson för det kinesiska parlamentet, på en presskonferens.
Kina • Publicerad 4 mars 2023
Wang Chao, talesperson för Kinas parlament, flaggar för fortsatt kinesisk upprustning. Arkivbild.
Wang Chao, talesperson för Kinas parlament, flaggar för fortsatt kinesisk upprustning. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan AP/TT

I fjol ökade Kinas försvarsbudget med 7,1 procent. Snittet för de senaste 30 åren ligger på ökningar med 6,6 procent.

Exakt hur stort lyft det blir i den budget som nu ska klubbas är ännu inte känt, men Wang beskriver behovet av ytterligare anslag som viktigt.

Annons

– Ökningen av försvarsutgifterna behövs för att hantera de komplexa säkerhetsutmaningarna och för att Kina ska kunna fullgöra sitt ansvar som ett stort land, säger han enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Världens största armé

Enligt Världsbanken lade Kina 1,7 procent av landets BNP på försvaret 2021, vilket kan jämföras med USA:s 3,5 procent, enligt AP.

Kina har med två miljoner soldater i Folkets befrielsearmé redan världens största stående armé och världens största flotta, med atomdrivna ubåtar. Nyligen sjösattes ett tredje kinesiskt hangarfartyg och ovanpå detta kommer ett massivt lager av robotar, stridsflygplan och bombplan med förmåga att hantera kärnvapen.

Landet satsar även på flottbaser i utlandet och har redan en färdig i Djibouti och en under konstruktion i Kambodja, varifrån man snabbt kan komma ut i de omstridda havsområdena i Sydkinesiska sjön, rapporterar AP.

"Skulle bli konsekvenser"

På senare tid har företrädare för Bidenregeringen varnat för att Kina kan komma att börja exportera vapen till Vladimir Putins Ryssland, vars ammunition och vapenarsenal används i anfallskriget mot grannlandet Ukraina.

– Det skulle vara ett allvarligt problem för våra länder, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på ett G20-möte i Indien i veckan.

– Jag har gjort klart att det skulle bli konsekvenser om de gör det, tillade han enligt AP.

Omkastningar i toppskiktet

President Xi Jinping väntas under årets nationella folkkongress även få klartecken för sina allierade – Li Qiang och He Lifeng – att ta över efter premiärminister Li Keqiang respektive vice premiärminister Liu He. En ny centralbankschef ligger också i korten. Stalltipset är att Yi Gang får gå för att lämna plats för Zhu Hexin som ny centralbankschef.

Kinas ekonomi växte bara med 3 procent i fjol, den näst lägsta tillväxten för världens folkrikaste land sedan 1970-talet och klart under tillväxtmålet på 5,5 procent. Ett nytt tillväxtmål ska nu beslutas, som bedömare räknar med hamnar över 5 procent.

Tillväxten i fjol ströps av omfattande pandemirestriktioner under stora delar av året och finansiella problem i landets fastighetssektor. Sedan pandemirestriktionerna i princip tagits bort pekar indikatorerna mot ett kraftigt tillväxtlyft i landet.

Fakta: Nytt tillväxtmål ska klubbas

Den årliga nationella folkkongressen i Kina drar i  gång på söndag. Den ska pågå till den 13 mars. Under kongressen ska landets budget, inklusive försvarsanslaget för i år, klubbas. Det ska även presenteras nya tillväxtmål för Kinas ekonomi, troligen över 5 procent.

Parallellt med folkkongressen pågår sedan lördagen även Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som dock saknar mandat att stifta lagar och mer fungerar som en debattarena om aktuella frågor än som ett beslutsfattande organ.

Till konferensen i år har det bland annat förberetts förslag om fyra dagars arbetsvecka, sexualundervisning på förskolor och möjligheten att frysa in ensamstående kvinnors ägg för att kämpa mot befolkningsminskningen, rapporterar tidningen Financial Times.

Sammanlagt samlas 5 000 delegater till folkkongressen och den rådgivande konferensen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons